2008-12-15

Julens godaste matbröd


Jag fick en fråga från Anna-Karin i Halmstad om jag kan dela med mig av receptet. Ja men visst, mer än gärna:

Hembakat vörtbröd på porter och must (4 bröd)
100 g margarin
2 flaskor porter à 33 cl
1 flaska julmust à 33 cl
2 dl mörk sirap
2 msk salt
3 dl russin
1 tsk kryddnejlikor
2 msk ingeföra
100 g jäst, 2 paket
2 kg rågsikt, 1 påse
  • Smält margarinet, häll över porter, julmust, sirap, salt, russin, stött nejlika och ingefära och låt allt bli fingervarmt.
  • Smula ner jästen i en bunke (jag använder assistent). Häll över den ljumma blandningen och tillsätt mjölet (jag kör växelvis vätska och mjöl).
  • Kör degen blank och smidig tills den släpper bunken. Lägg över handduk och jäs i 45 minuter.
  • Dela den färdigjästa degen i fyra bitar och knåda varje bit och forma till limpor. Lägg i varsin vagga av smörpapper i en långpanna och jäs under handduk i 30 minuter.
  • Grädda i 35 - 40 minuter.

Lycka till!

6 kommentarer:

  1. Tackar!
    Anna-Karin iH

    SvaraRadera
  2. Allt om Mat läste jag ivrigt och ofta förr i tiden. Det var nog genom den tidningen mitt matintresse vaknade. Samlade oändliga årgångar av tidningen under många år...Många bra recept blev det!
    Anna-Karin iH

    SvaraRadera
  3. Mmm, vad härliga bröd! Jag kommer ihåg att jag bakade dem för längesen. Man kanske skulle prova igen...Kram/Lillasyster Lena

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Det är samma recept som jag bakar efter, fick det av en arbetskamrat på en numera flottig liten lapp. Förargligt att de sluttat med porter på 33 cl-flaskor men himla bra att det går åt en hel påse rågsikt så man slipper få en slatt stående. Fin amaryllis!

    SvaraRadera
  6. Hallå i stugan...
    Kors vad glad jag blev
    Jag bakade detta varenda år men så en ett år var tidningen borta.
    Jag tror att den ligger ute i förrådet någonstans men nu har jag skrivit av detta så i morgon är det en som bakar bröd.
    GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR på er ifrån oss i Dingle

    SvaraRadera