2016-07-14

På besök hos nunnorna i Riseberga


Svenska Hembygdsförbundet fyller 100 år i år. Det ska firas stort på Skansen den 27 - 28 augusti. Då ska en "budkavel" från olika delar av landet nå fram. Budkaveln är i form av en Ipad och en gästbok, som vandrar runt från plats till plats och dokumenterar hembygdsföreningarnas evenemang. Resultatet kan du hitta på facebook, på budkavelns sida.

Idag lämnade Maken över budkaveln till Riseberga, där vi fick en utmärkt guidning av "fru Ingeborg". Riseberga grundades i slutet av 1100-talet på initiativ av jarlen Birger Brosa och levde kvar till år 1527, då reformationen genomfördes och klostrets egendomar tillföll kronan.


Det var inget lätt liv de levde, systrarna där på höjden. De fick gå till bön i kyrkan sju gånger om dygnet, de fick inte prata annat än i parlatoriet och då endast om andliga ting Det fanns många regler och följde man inte dem till punkt och pricka blev man straffad av abbedissan. Sedan var det säkert isande kallt på vintern. Många var de adelsfröknar som klev in genom klostrets portar. Det fanns inte någon annan utbildning att välja på för en kvinna på den tiden.


Det växer två präktiga lindar i trädgården. I trädens kronor surrar det av bin som suger i sig den söta nektaren från lindblommorna.


Guidningen avslutades I Riseberga bönhus, som uppfördes 1855 av godsägaren på Riseberga, Olof Gabriel Hedengren. Här samlades stora skaror för att lyssna på Hedengrens predikningar och huset betraktas som ett av Sveriges äldsta bönhus och blev förklarat som byggnadsminne 1970.

Efter denna intressanta förmiddag förpassade vi oss raskt till nutiden och lunch på Viiiby krog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar