Det blev en del farande på vattenvägar också, under vår Tysklandsresa. Under torsdagen besökte vi Spreewald, ett område där floden Spree har delat upp sig i 150 mil av smala kanaler, kors och tvärs under frodig vegetation. Här har det slaviska folket sorberna bott sedan tidig medeltid och språket sorbiska räknas som minoritetsspråk i vissa kommuner. Som Västeråstjej kände jag mig lite hemma här, där deras stora specialitet är att lägga in gurka.
Det var mycket fridfullt att glida fram på vattnet. Det var tyst, så när som på plasket från ekollonen och kastanjerna som föll i vattnet när det släppte taget om grenarna. En stark man drev båten framåt med en lång stör. Hade han haft randig tröja och halmhatt, så hade man känt sig som i Venedig. Mitt i labyrinten av vatten och grönska låg värdshuset Wotschofska, där vi fick veckans godaste lunch: gulasch.
Dagen innan kajkade vi runt på sjön i Wörlitz-parken. En ung man fick träna sina armar när han rodde runt sexton turister i taget. Här fick vi se hägrar, svanar och änder. Men vänta! De där änderna låg ju onaturligt stilla trots att vi kom riktigt nära. Och var de inte lite väl solblekta? Jo, den unge mannen medgav flinande att änderna var av plast, men att många turister blev lurade och fotade dem i tron att de var riktiga.Sjön suger!
Fortsättning följer.
Sorber ... aldrig hört förut. Men änder känner jag till! Vi har gott om dem utmed både ån och kanalen i Söderköping. När jag jobbade med nykomna pojkar från Afghanistan, var det det roligaste de visste att mata dem. Vi gjorde utflykter på Ramunderberget en gång i veckan och hade matsäck med. De tog alltid med extra bröd till änderna. En familj som bodde på flyktingboendet precis vid ån, gick ut och hämtade en and och tillredde den. Ojojoj, vilket liv det blev bland söderköpingsbor som normalt är ganska trötta på änderna. Äter dem gör man inte, enligt folkopinionen! (som köper sina kycklingar på Willys!)
SvaraRaderaBloggblad: Ja visst är det underligt att det är OK att äta anka, ripa och höna men inte and eller kråka. Vi har Ramunder här i Laxå också, som du vet. Han hade bodar nere vid sjön och det sägs att han var en reslig man, kanske en jätte.
SvaraRaderaIntressant med alla kanaler. Är de naturliga vattenvägar eller grävda kanaler? Och att sorberna finns kvar. Vet att man talar om dem som en grupp som kom på folkvandringstiden men trodde att de uppslukats av andra under historiens gång.
SvaraRaderaMåste ju ha varit en strålande resa.
epsilon: Jag tror de är grävda. Spree brukade svämma över och bildade en träskmark som de som bodde där nog ville få ordning på. Ja, det var mycket trevligt ordnat under hela resan.
SvaraRadera