2018-08-23

Nidälven stilla och vacker du är, jag kan dig aldrig glömma!

Kvällssol vid Nidaros-domen, utsikt från stadsberget, resenärer under regnbågen, port i befästningsmuren vid Kristiansten och till sist en interiör från vårt fantastiska hotell (sista fotot lånat av S Lindström)

Till den här staden skulle jag gärna återvända - Trondheim. Men då kanske hellre med flyg än med buss eller bil. Ja, det var till och med en i gänget som sa att hon gärna skulle vilja bosätta sig här.

Vi fick en förnämlig guidning av en ung man i turistbranschen. Vi började på utsiktsberget med hela stan för våra fötter. Över våra huvuden surrade en helikopter. Det sprangs nämligen maraton samtidigt som det var en musikfestival nere vid älvstranden.


Vi kom ner till den mäktiga Nidaros-domen lagom till helgmålsringningen. Klockorna dånade ikapp med rockmusiken från festivalområdet i närheten.


Samtidigt som det var festival och maraton, så var det förmodligen också invigning av färska studenter. För på gatorna tågade unga personer endast iförda togor, en ovanlig syn på dessa breddgrader.

Vi intog sedan Kristianstens fästning, som byggdes mellan 1682 till 1684 för att försvara norrmännen från svenskarna. Men nu vällde vi in genom portarna. Här har avrättningar skett så sent som under och efter andra världskriget. På Munkholmen nedan avrättades det också. Vikingen Olav Tryggvasson skrämde bort förmodade fienden genom att sätta upp avhuggna huvuden på pålar. Munkholmen såg vi bara på avstånd, när vi stävade ut från hamnen ombord på Trollefjord. Men enligt guiden är det ingen större fara att besöka holmen idag. Den används som rekreationsområde för stadsborna.


Dagen idag har ägnats åt kokning av äppelmos. Det känns inte dumt att stoppa eget mos i frysen. Och nu väntar ett styrelsemöte.

Hilsen fra
Maggan

1 kommentar:

Lisan sa...

Vilka fina bilder och bra skrivet. Kan du inte länka din blogg till PRO:s hemsida. Den skulle göra sig bra där!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...