2014-05-22

Majkväll i Tångeråsa


Min mormor Anna från Skultuna i Västmanland utbildade sig till småskolelärarinna. Innan hon gifte sig med morfar Sven tjänstgjorde hon en tid i Närke, bland annat i det röda skolhuset på den översta vänstra bilden. Det var ju så på den tiden att när kvinnan gifte sig så blev hon hemmafru på heltid. Anna och Sven fick tre barn Sven Jr, Anna-Greta och Barbro, min mamma. När mamma var tre år dog Anna i barnsäng. Lilla Maria Elise blev bara några dagar gammal. Det var ett hårt slag för morfar, som själv minste sina föräldrar när han var en liten pojke.

Jag blev påmind om mina rötter igår kväll när släktforskningsföreningen gjorde ett besök i Tångeråsa och fick en alldeles utmärkt guidning av Maria Sundström. Tångeråsa kyrka är en av få träkyrkor som finns kvar från medeltiden. Maria var med i ett projekt för att utforska och dokumentera kyrkans historia och då fann man att delar av kyrkan är från slutet av 1200-talet.Det kändes lite märkvärdigt att tänka sig att här i kyrkan hade nog mormor Anna suttit om söndagarna för cirka 100 år sedan. Jag ska leta lite mer i mina gömmor och se vad hon skriver i sina brev hem till fästmannen.

Idag blir det en ny vacker sommardag. Njut av den!

Uppdatering:
Bilden ovan fick jag nyss  av min kusin Torbjörn, mormor Annas sonson. Anna står till höger. Och kolla texten! Där står Laxå & Porla!!

2 kommentarer:

Första året i Hjo sa...

Eftersom jag är västmanlänning känner jag väl till Skultuna. Dock ej Tångeråsa. Ibland blir man lite nostalgisk.

Maggan sa...

FåiH: Och jag är en Västeråstjej från födsel och ohejdad vana. Fast jag har bott länge på annan ort, så är Västerås alltid i mitt hjärta-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...