2015-05-17

Rent mjöl i påsen

Anders och Bengt-Göran cyklar i cirkel. Mina resekamrater. EWKs teckning av Mandela. Ve framför grönska.

Igår var det cirkelavslutning för FN-gruppen. I vår har vi läst om Mandela på måndagskvällarna. Årets våravslutning var en intressant och trevlig "skolresa". Färden gick genom ett sommarfagert landskap ner till Industrilandskapet i Norrköping. Där besökte vi Arbetets Museum som ligger inhyst i det gula pampiga Strykjärnet mitt i strömmen.

Museet innehåller många utställningar. På översta våningen, plan 7, kan man dels se hur ungdomsbrottslingar upplever sina fängelsestraff och dels finns där en fotoutställning med svartvita porträtt på människor som fyllt 100 år. Hallsbergsbon Sten Bolling är en av dem som porträtteras.

På ett annat plan ser man hur framtiden kan gestalta sig. Där fick vi oss många tankeställare när det gäller miljön. Utställningen är fysisk och du uppmanas att prova på att lyfta, känna ... Våra gossar tog sig en cykeltur, men de kom inte så långt.

Lunchade gjorde vi i källarvalvet på Knäppingen. Det bjöds på spätta garnerad med pensée.

Här växer garnityren till dagens rätt.
På eftermiddagen träffade vi på två eldsjälar.

Glasblåsare Rasmus Nossbring
 
Rasmus, glasblåsare på Reijmyre Glasbruk, var en av dem. Han har jobbat inom yrket i sju år och var en skicklig artist, trots att guiden sa att det skulle ta minst 15 år att bli riktigt duktig. Reijmyre får mig att tänka på Monica Bratts rubinröda glas från 50-talet som vi hade i barndomshemmet.

Mjölnare Lars Ericsson

Den andre eldsjälen vi mötte var mjölnaren vid Hävla Kvarn, som är tredje generationen som driver kvarnen. Hans farfar satte igång 1898 och sedan arbetade farfar och far sida vid sida länge, innan Lars tog över. Vi fick en mycket trevlig genomgång hur det hela fungerar och visst blev jag imponerad av den sinnrika anordningen som enbart drivs av vattenfallet på två meter.


Miljön var idyllisk. Fisken vakade i dammen och mjölnaren bekräftade att de drog upp en och annan firre.


Naturligtvis såg vi till att få rent mjöl i våra påsar innan vi återvände till hemorten, nöjda och belåtna med dagen.

10 kommentarer:

epsilon sa...

Vad roligt att Hävla kvarn fortfarande är igång. Det känns extra roligt att baka av sånt "äkta" mjöl.

Maggan sa...

Har du varit där, epsilon? Jag köpte både vete och graham, så nu får jag snart sätta igång med baket.

Andra året i Hjo sa...

Har inte varit på Hävla kvar, har knappt varit i Norrköping. Vi får se vart utflykterna tar oss i sommar. Vi ska över till andra sidan sjön, så kanske...

epsilon sa...

Som jag minns vetemjölet så går det åt mer vätska. Jag köpte rågmjöl också när jag var där och det blev riktigt bastanta limpor. Som sagt - snåla inte på degvätskan.

Bloggblad sa...

Jag har varit på Arbetets museum fleragånger, men ack så länge sen nu. Bor nog för nära... Det blev mest förr när jag var klasslärare, då ingick en utflykt dit med varje klass.

Lisan sa...

Jättetrevligt att läsa din blogg och se dina fina bilder.

Maggan sa...

AåiH: Ni får sakta arbeta er österut. Det finns otrooligt mycket att se och beundra, även i Sverige.

Maggan sa...

epsilon: Tack för tipset!

Maggan sa...

Bloggblad: Vi var där även förra året med en bussresa och fick då en fantastisk guidning genom Industrilandskapet. En "gammal" fabriksarbeterska dök upp här och där och berättade om livet i Norrköping förr i tiden.

Maggan sa...

Lisan: Ja, visst hade vi en trevlig resa. Roligt att du var med också.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...