2018-05-06

Hemma hos kung Magnus och drottning Blanka


Den vackraste vårdagen i år inföll igår. Den tillbringade Maken, svåger, svägerska och jag i Vadstena, denna historiska plats, för att fira varandra och våren. Svägerskan har fyllt ett antal jämna år och Maken kommer att fylla. Vi beslutade oss tidigt i våras för att boka in en helg på Klosterhotellet och nu blev den av.

Min vackra, ärtiga svägerska


Efter besittning av de trevliga rummen och efter Afternoon Tea/Coffee i finsalongerna blev vi guidade runt i omgivningarna. Guiden Bengt berättade med stor inlevelse om kungar, drottningar, munkar och nunnor. Han berättade att den stora tegelladan bredvid katedralen var Sveriges äldsta hus, som först varit en konungaborg och sedan ett nunnekloster. Nunneklostret invigdes 1384, ett årtal vi inte fick glömma, sa Bengt.
Kort siesta innan vinprovning och middag

När vi senare satt i Kungasalen och provade viner, var det inte utan att man kände historiens vingslag. Man kan undra vad kung Magnus Eriksson och hans drottning Blanka hade tyckt om det sällskap som nu bänkade sig vid de grova träborden och tittade, luktade och smuttade på olika viner. - Smakade det inte lite läder? Tyckte man sig inte förnimma en doft av petroleum?

Man fick rosor på kinden

Därpå följde middagen i Kapitelsalen i munkklostret. Huvva, så gott! Vad sägs om Hummersoppa, Oxfilé med KarlJohancrême och Hallonparfait? Perfekt!

Solen hade precis gått ner bakom horisonten när det var dags att knalla tillbaka till våra rum. Träden avtecknade sig som svarta silhuetter mot kvällshimlen, som glödde i orange och purpur.


Idag, innan vi styrde kosan hemåt igen, gick jag till kryddträdgården och blomsterlanden. Nunneörten blommade på ängen i tusental, vita och violetta blandat. Klosterliljornas tid var över.


En härlig vårhelg med mycket fin samvaro och nya upplevelser är till ända.

Sköt om er och njut av våren!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...