2009-08-09

Fästning och fästingar

Äventyret började i Karlsborg i förmiddags. Vår guide hette Arne och han förde oss tillbaka drygt hundra år i tiden, då denna enorma fästning skulle försvara oss mot Ryssen. Efter en inledande film fick vi leva oss in i hur det var att vara indelt soldat. Kanonerna mullrade och röken låg tät, när vi hukande tog oss fram i de smala gångarna. Inget för dig, PO66.

Efter en välkommen kaffetår bussades vi till sjön Viken där vi bordade M/S Sandön, en vacker 100-åring. Hon tog oss ut på sjön och genom trånga sund. I en kanal som omgavs av trollsk urskog flög en häger framför oss. Kaptenen berättade att det gjorde den varje gång. En sorts lotsfågel, kan tänka.
En slussning gjorde vi och det var från Göta Kanals högsta punkt, Forsvik. Där sänkte vi oss drygt tre meter.

Det blev en riktigt trevlig helg, förutom att vi fick höra att unga mamma och pappa fått varsin fästing på sig efter friluftsbadet igår. Det är ju inte så trevligt.


För övrigt så finns det några platser kvar i vintramparkaret. Först att anmäla sig var dessa två, varav den ena är ganska orutinerad. Den andra har däremot lång erfarenhet.

Åtminstone två av mina vänner bevistar Madonna-konserten ikväll i Göteborg. Ska bli intressant att höra hur den avlöpte.

Må så gott!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Kul att följa er resa i mina gamla barndomstraker. Kommer såväl ihåg fästningen i Karlsborg där vi alltid lekte i stora gäng inne på området. Var dock aldrig inne i gångarna (hm!) men däremot passerade vi alltid på skälvande ben genom Mörka Gången i fästningsmuren när vi var på väg hem från skolan. Där skulle det enligt ryktet spöka (t o m Svarta Damen lär ha varit synlig där)!

Forsvik brukar vi också besöka minst en gång per sommar för att inta kaffe med hembakta kakor i det lilla caféet som ligger precis vid bron. Där sitter man i solen i trädgården längs med kanalen och tittar på båtlivet och de vackra omgivningarna.

Hur var det nu Heiedenstam skrev - "jag längtar stenarna där barn jag lekt"...

Kram till er båda
PO66

Elisabeth sa...

Just i helgen satt jag tillsammans med svärmor och tittade på kort från en resa vi gjorde tillsammans för många år sedan... just till Karlsborg, och dess fästning.

"Det var nog den bästa resan.." sa hon, min svärmor. Vi åkte runt med svärfar och svärmor, och besökte både Vadstena, Medevi brunn, Karlsborg, Mora, Östersund... och framför allt... åkte båt på Göta kanal!

Varm kram.. och tack för att du tar mig med på dina/era utflykter! Tack snälla... du vet, jag har ju som inte riktigt möjlighet att komma iväg på samma sätt nu!

Maggan sa...

PO66: Tänk, jag har helt glömt att du bott i Karlsborg! Jo då, Svarta Damen fanns kvar vid Mörka Gången. Det skulle tydligen vara en stackars olycklig soldatfru. Och vid Forsviks Café sa just Pe: - Där sitter någon som precis liknar PO66!
Elisabeth: Roligt att du är med på mina utfärder också. Jag är så medveten om att jag är lyckligt lottad som kan se mig omkring så pass.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...