2014-04-24

Ros och ruiner


Med kort varsel bestämde sig hembygdsföreningen på vår lilla ort att åka ner till ett möte vid Borasjön. Vi hade egentligen styrelsemöte men samtidigt kallade Lokalhistoriska föreningen till information om vår egen ruin, munkarnas dubbelkällare vid Sockenstugan. Vi är flexibla i styrelsen, så på fem minuter ändrade vi karaktären på kvällen, från styrelsemöte till guidad tur.

Det var många som hörsammat inbjudan. Väggarna riktigt bågnade på den lilla parstugan när alla hade tryckt in sig. Men vi gick snart ut i den friska luften och fick en fin guidning av arkelogen Jonas Ros som i flera år jobbat med att restaurera och dokumentera klosterområdet. Förutom dubbelkällaren som till hörde Antoniterbrödernas konvent och brännugnar för tegel och kalk har man upptäckt ett påbörjat kyrkobygge från slutet av 1400-talet. Rester av stora "stödben" (Jonas använde ett fint fackord som jag har glömt) skvallrade om att det skulle bli en kyrka av samma storlek som Nicolaikyrkan i Örebro. Men av det bygget blev det intet. Det var väl Gustav Wasa som satte stopp för det, kan jag tro.

Det är inte utan att man känner sig lite stolt över att vi har ett sådant intressant, vackert och inspirerande område inom kommunen. Den 28 maj kl 18.00 är det Maken som guidar där. Välkomna dit då!

2 kommentarer:

Musikanta sa...

Roligt med sådana spontana utflykter - speciellt som det tillför en massa intressant kunskap. fina bilder också!
Kram från Ingrid

Maggan sa...

Ingrid: Såg på din bloggsida att du är född den 19 juni. Jag är född den 18 juni, så vi är båda födda i Tvillingarnas tecken! Roligt att få dina kommentarer, tack för det. Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...