2015-10-01

På upptäcktsfärd i grannskapet


En stor fördel med att vara pensionär är att man kan ta tillfället i akt. En solig höstdag kan man hämta upp sin väninna och åka på upptäcktsfärd i omgivningarna. Igår var det en sådan dag.

Vi tog gamla landsvägen som slingrade sig fram förbi gårdar och åkrar och gyllengula dungar. Det var evigheters evighet som jag åkte där senast. För trettiofem år sedan köpte jag blöjor i en fabrik i en liten by längs vägen. Idag odlar man champinjoner i fabriken, det fick jag veta i blomsteraffären vid nästa lite större ort, Hova. Där köpte jag en flaska soya, tillverkad av Gårdsjö-svampar.

I Hova spankulerade vi runt och tittade på vackra trävillor och dignande äppelträd. Allén var alldeles tom, den som under riddarveckan är fylld med marknadsstånd. På det gamla konditoriet åt vi en lätt lunch och tog en mumsig biskvi till kaffet.

Färden gick vidare förbi Älgarås till Skaga Kapell, där vi smet in en stund och tittade på björnfällen under altaret och silverlöjan ovanför predikstolen. Den nuvarande kyrkan är den tredje som stått på samma plats. Den första byggdes 1137 av vikingahövdingen Ramunders ena dotter, Skaga, sägs det. Den revs 1826 av olika anledningar, men byggdes upp igen 1960. Den andra kyrkan fick stå i fyrtio år, men en vinterdag 2000 brann den ner till grunden. Ett år senare stod den nuvarande kyrkan klar, byggd att efterlikna föregångarna. En liten klenod mitt i skogen.

Vi rundade sjön Unden och åkte hemåt igen längs den östra stranden, genom färgsprakande skogar och förbi gårdar och torp. Hösten är grann!

Det finns mycket att upptäcka i grannskapet. Det blir fler turer!

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

En himla trevlig dag. Tyvärr kommer jag mig sällan för med såna spontanutflykter. Jag är så illa glad när jag slipper ha program en dag, utan får slöa som jag vill. Eller jobba. Just nu går det åt mycket tid att förbereda tre föredrag ska hålla i morgon, på tisdag och på onsdag. Tre olika. Fast jag är ju glad åt mina uppdrag.

Maggan sa...

Lycka till med föredragen! Det är roligt med sådana uppdrag också.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...