2016-05-29

Värmland extra allt

Foto: Charles Swenson - Vår klass med chaufför Lars-Göran i slips i mitten
Det är skolresornas tid, det märkte vi när vi som cirkelavslutning gjorde vår resa till Värmland. Speciellt i Mårbacka vimlade det av skolbarn som var på utflykt.

Vårt gäng hamnade också i skolbänken. Som första stopp på vår resa besökte vi Erlandergården i Ransäter och hamnade i skolsalen där Tages pappa var lärare. Jag aktade mig noga för att klämma in mig i den lilla träbänken. Då hade det alldeles säkert blivit kvarsittning för min del.

Skolbänk i Ransäter, blommor på Mårbacka, Frödingstenen, Ywonne och Alsterån vid dungen där göken gol.

Ywonne, vår Värmlandsguide, hade mycket att berätta för oss under de tre dagar vi spenderade i landskapet. Hon pekade till höger och till vänster och Sveriges bästa busschaufför Lars-Göran svängde och backade och trixade. Det blommade och grönskade som aldrig det. Kastanjeträden var översållade med blommor och syrener och fruktträd prunkade i trädgårdarna. Vi såg älgkalvar i småskogen och tranor och svanar på åkrarna.

Bilder från Rackstadmuseet, Lunch på Kvarnen i Klässbol och Borgviks bruksmiljö

Vi gick i Frödings fotspår längs Alsterdalen, vi tittade in till Selma och till konstnärskollektivet på Rackstad. Vi besökte familjen Johansson på Klässbol och fick en fin introduktion av fjärde generationen genom Cenita Johansson Åsen.

Telefonkiosk vid Erlandergården, Hus av Emelie Larsson på Rackstadmuseet, Fredsmonument i Karlstad (Sveriges fulaste), Lars Lerin och nederst till höger hans version av fönster mot gården

Värmland har verkligen fått fram många kulturpersonligheter genom åren. Dagens stjärna är Lars Lerin som fyller hela danspalatset Sandgrund med sin fantastiska konst. Han stod själv i butiken i entrén och verkade blyg och förlägen inför alla entusiastiska damer som ville ha autograf och foto. Jag köpte en fin, tjock bok som jag ska njuta av i små portioner. Och fick den signerad, dessutom!

Sandgrund, Alsters Herrgård, Sola i Karlstad, Picassostatyn och Ölme Diversehandel i Kristinehamn

Och så har vi ätit oss igenom Värmland, bufféluncher, kaffepauser med bl a Ransäterskaka, trerättersmiddagar på kvällarna, puh! Extra allt, som sagt!!

Konstverk av Kerstin Löfgren
Ibland måste man ge sig av, som den här lilla installationen från Rackstadmuseet säger, men ibland är det skönt att komma hem också.

4 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag tror att alla damer älskar LL...jag med. Men jag har inte varit på Sandgrund sedan det var dansrestaurang. Vill gärna dit.

Maggan sa...

Bloggblad: Ja, det är något med honom som talar till ens modershjärta. Och så det där lilla fnisset, det är oemotståndligt. Imorgon kväll kommer vi att framföra dina texter på en liten körkonsert.

Tredje året i Hjo sa...

Trevlig Värmlandsutflykt, helt klart. Såg LL vid konstnärskolonin vid Östra Ämtervik för ett antal år sedan. Han bodde strax intill. Så det så.

Maggan sa...

TåiH: Så då har du också haft en trevlig Värmlandstripp med närkontakt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...