2017-05-23

Fransysk visit - Bordeaux-området med vinfält så långt ögat når

Maken och jag vid L´Abbaye Saint Maurice de Blasimon, börshuset i Bordeaux, Saint-Emilion, avsmakning på Tournefeuille 

Följetongen fortsätter här:

Onsdagen tillbringade vi i den pampiga staden Bordeaux. Vi lyckades trassla oss in och få den sista parkeringsplatsen intill spårvagnsstationen och sedan tog vi vagnen in till centrum. Någon hade tänkt till och parkeringsbiljetten inkluderade tur och retur med stadens lokaltrafik.

A och jag shoppade, mest barnbarnskläder för min del. Sedan strosade vi runt och tittade på mäktiga hus. Börshuset speglade sig i en tunn vattenspegel, en damm med bara några centimeter vatten i. Rätt var det var hördes smäktande toner från dragspel och gitarr. På ett torg dansade ett äldre par en sirlig argentinsk tango.

Lunchen åt vi på charmiga Le Chaudron (grytan), en livligt frekventerad restaurang med bra priser och en spelevink till hovmästare.

Dagen därpå åkte vi ut på de vidsträckta vinfälten öster om Bordeaux. Många av vinplantorna längs de små vindlande vägarna såg ut att ha förfrusit. Det kunde den trevliga damen på vinslottet Tournefeuille bekräfta. Priset blir nog högt för årets magra skörd. Hon berättade mycket intressant om vinodlarens vedermödor och tog oss runt bland fält, betongtankar och ekfat. Rundturen avslutades med en högtidlig avsmakning av tre av deras egna viner. Jag köpte med mig en flaska som souvenir att avnjutas om något år eller så.

Guiden vid Tournefeuille

Vid Petrus, den berömda vingården, stod en turistbuss och runt om gick fotograferande asiater. Vi själva fortsatte till Saint Emilion, en mycket charmig liten stad med gamla stenhus och mängder med vinbutiker. Här köpte vi med oss en flaska vin och nybakade baguetter med gott innandöme, som vi avnjöt på en parkbänk utanför klosterruinen L´Abbaye Saint Maurice de Blasimon. Själva klosterkyrkan var intakt och här hålls fortfarande mässa varje vecka. Klostret grundades på 700-talet av benediktinermunkar.

Porten till klostret. Undrar varför alla figurer är halshuggna?
Nej, nu väntar vardagsbestyren på mig.

Fortsättning följer...

PS: Läste just i broschyr över klostret att stenfigurerna i portalen blev halshuggna under franska revolutionen!! Inte bara människor alltså, utan även änglar och riddare i sten blev av med sina huvuden.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...