2017-05-25

Fransysk visit - Blommor, borgar och bakelse

Jag, U och Maken på väg in i borgen i Larrissingle, A vid ymnigt blommande klängrosor, efterrätten på Le Viscose, värdshuset Le Viscose i Saint Savin och den gröna ån i Fources

Följetongen fortsätter:

Vi lämnade det klassiska vindistriktet och kom in i ett område känt för Armagnac och plommon. Vägen vi valde var ingen autostrada utan en trivsam smal landsväg som gick upp och ner för kullar, över böljande fält, igenom små byar. Utanför staden Condom låg den lilla fästningen Larrissingle med mur, vallgrav och brygga. Man förflyttades direkt tillbaka till Medeltiden när man gick in genom porten. Den lilla byn är utsedd till en av Frankrikes vackraste byar och det var även Fources, som vi besökte en stund senare.

Fources

Staden Fources bestod av ett runt torg omgivet av medeltida korsvirkeshus, träbalustrader översållade med klängrosor. Medan ett åskväder bråkade över nejden satte vi oss på värdshuset och beställde in en trerätters middag. Elden sprakade i den öppna spisen och maten smakade utmärkt. När vi var klara, var även åskvädret överstökat och vi rullade tillbaka till Larrissingle, där vi bodde på värdshuset.

Dagen därpå var det A:s födelsedag som firades med sedvanlig champagnefrukost. Morgonen var solig och vacker. Vi lämnade trakten via vindlande små vägar, genom gröna ekdungar, grönsaksodlingar, vallmofält. Vid horisonten dök Pyreneernas snöklädda toppar upp, som en kuliss mot den blå himlen.


Lunchen intogs mycket ståndsmässigt på den lyxiga krogen Le Viscose i byn Saint Savin. Där regerar den fryntlige kocken Jean-Pierre Saint-Martin och hans familj. Denna gång visade han sig inte, men däremot smakade vi på hans mat:

  • Gåslever
  • Lamm, aubergine
  • Jordgubbsbakelse

Det hela sköljdes ner med champagne. Sämre kan man ha det!

Fortsättning följer ....

2 kommentarer:

epsilon sa...

Vilka härlig resa!

Maggan sa...

Ja, vi hade en fantastisk fin tur och i början reste vi efter dina tips. Tack för dem, epsilon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...