2019-05-30

Laxåbor i Laxriket vid Mörrumsån

Den tredje dagen på Blekingeresan, var den varmaste och soligaste på hela tiden. Displayen på bussen visade hela 29 grader vid ett tillfälle. Och det var vindstilla! Och vi som trodde att Blekinge var ett blåshål! Hemma i Laxå var det åska och skyfall, läste vi om på Facebook. ICA-butiken översvämmades och någon hade mätt upp 53 mm i regnmätaren.


Vår guide Katarina mötte oss igen vid bussen och så drog vi iväg på blekingska äventyr. Höjdpunkten för mig var nog Laxfiskecentrat vid Mörrumsån med forsande vatten och frodig grönska. Och minsann stod det inte en fiskare där mitt i strömfåran och flugfiskade.


Vid Jämshögs Hembygdsmuseum fick vi höra om författarna Sven Edvin Salje och Harry Martinsson. Det är Saljes skrivarstuga på bilden ovan. Det var kanske där han skrev om familjen Loväng. Båda herrarna har gått i skola i huset där museet var inrymt. Båda förlorade sina pappor tidigt och båda hade en lanthandel i sin nära miljö. Harry föddes i en lanthandel och Sven jobbade från 16 års ålder i en annan. Det var hans universitet, sa han.

Efter en rundtur på vackra Listerlandet med sina fiskelägen och vackra hus åkte vi tillbaka till brunnen. Vad fick vi till middag? Lax. så klart!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...