2011-03-31

Fruktbar läsning

Kvällens FN-cirkel var givande som vanligt. Innan vi kom igång att diskutera "på riktigt" avhandlades diverse samtalsämnen:

  • V berättade om sin barndoms vinskördar i Makedonen.

  • B berättade om hur han i förra veckan plötsligt hamnat på en halkbana i Arjeplog i ett fartvidunder.

  • 90-åriga B berättade om hur hon lyfts upp i luften av en virvelvind på Torsö när hon var liten flicka.

  • Ekorrögda BL, f d skolkökslärarinna, gav oss ett dunderrecept mot förkylning. Man tager en massa vitlök och en hoper citroner och mosar ihop det och låter sila av. Sedan dricker man ett snapsglas av saften varje dag.

När vi diskuterat och lärt oss mer om något aktuellt ämne, ikväll var det krisen i Libyen, så följer alltid en tipstolva som vi sätter ihop i tur och ordning. BL stod för frågorna denna gång. Jag hade turen att gissa rätt på utslagsfrågan och vann en burk tomatmarmelad. BL berättade historien om marmeladen:


Tidigt förra våren lånade hon boken Bron över Drina av Ivo Andric. På sidan 176 hittade hon ett litet frö, som nog legat där sedan boken senast lånats ut för många år sedan. BL petade ner fröet i en blomkruka. Efter några månader upptäckte en gäst att det spirade en praktfull tomatplanta i krukan. BL nöp några "tjuvar" av plantan och fick på så sätt tolv tomatplantor som hon planterade ut. Till hösten skördade hon 18 kg tomater och gjorde marmelad på en del av dem.

Är det inte en härlig historia, så säg? Och alldeles sann är den också.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du vet väl att det är 1a April så du får inte lura oss. ha en fin dag nu !

Musikanta sa...

Ämnena som ni diskuterade innan ni började med den som behandlade FN, verkade intressantare :-)! Skulle varit roligt att lyssna till!

Eftersom jag är totalt ointresserad av trädgårdsarbete och grönsaksodling köpte jag det där med tomatplantorna. Varför inte?
Kram från Ingrid.

Maggan sa...

Janne och Ingrid: Bibbi berättade det här den 31 mars och hon verkade alldeles allvarlig. Så jag tror absolut att det är sant.

epsilon sa...

Hur hamnar man plötsligt i ett fartvidunder på en halkbana? Det skulle jag också vilja göra.
Fin skröna om tomaterna också.
(Hoppas att du fått din film. Den har varit på Esab ett tag nu.)

Maggan sa...

epsilon: Jo, en del har tur att vinna en upplevelse i Arvidsjaur och andra har tur som har en kompis som har tur. Tack, filmen låg på mitt bord igår förmiddag. Kul att kunna lånbytas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...