2016-11-12

På besök på Bästkusten


- Här ska staden ligga, lär Gustaf II Adolf ha sagt och pekat på markerna där Göta Älv rinner ut i Kattegatt. Och där ligger nu Göteborg, dit jag begav mig för att hälsa på tre, för mig, kära kvinnor.

Jisses, vilket vimmel av människor jag möttes av på Centralstationen. Medan jag väntade på en bänk passerade hela världen framför mig i en aldrig sinande ström. Till och med två tibetanska munkar iklädda gula skynken och fötterna nerstoppade i raggsockor och sandaler skred förbi. Undrar just vad Gustaf II Adolf hade sagt om staden om han kommit på besök en novemberdag 2016.

Först träffade jag GP som inte ville vara med på bild. Vi landade på ett anrikt kondis och intog smörrebröd och kaffe innan vi promenerade tillbaka över bron och in till det fantastiska huset som en gång inrymde Ostindiska Kompaniet. Idag är det ett stadsmuseum med massor med samlingar och utställningar, från vikingaskepp till musikminnen från Tages och Spotnicks bl a. Där stannade vi i flera timmar och klättrade upp och ner för trapporna och in i olika salar. Ibland tappade vi bort oss, men fick hjälp att hitta rätt. - Är ni kvar än!! utropade en kvinna som hade hjälpt oss hitta vägen till vikingarna alldeles i början av vårt museibesök.


Sedan träffade jag T-S, som bor i Majorna de dagar hon jobbar med "sitt" Aeroseum, ett bergrum norr om staden med minnen från kalla kriget. Från hennes lilla lya i ett charmigt landshövdingehus kunde jag se morgontrafiken på Älvsborgsbron. Vi tog en frisk promenad ner till hamninloppet och värmde oss på Konstnärscaféet innan vi strosade vidare.


De här trevliga och innehållsrika dagarna avslutades hos min syster S, som bor med sin son O och lille hunden Å på Hisingen. Syrran och jag var med om en varm och fin kvällsmässa och dagen därpå tog vi en lång hundpromenad. Döm om min förvåningen när jag upptäckte en stilig bagge bland klipporna ovanför husen. Den tillhörde en 4H-gård, som låg högt över stadens sus och brus. Efter promenaden och loppisbesök njöt vi av färska räkor och avslutade med säsongens första lussekatt till kaffet.

Så förflöt mina dagar på Bästkusten! Hoppas på att få komma tillbaka snart!

6 kommentarer:

epsilon sa...

Visst är det en trevlig stad! Och många trevliga kaféer. Vilket var ni på?

Maggan sa...

epsilon: Ja, det håller jag med om. Vi var på Ahlströms, grundad 1901, se fotot. Har du varit där?

epsilon sa...

Ja Ahlströms är jättetrevligt och Brogyllen men mitt senaste fynd
är Husaren på Haga Nygata. Med de berömda, jättestora Hagabullen

Maggan sa...

epsilon: Bra tips till nästa gång!

Anonym sa...

Vilka trevliga dagar du haft i fina Göteborg!
Själv har jag tillbringat några dagar i Västerås.
Också mycket trevligt! Vi hörs! :)
Kram / Lillasyster L

Maggan sa...

Hej Lillasyster L! Ser fram emot att få höra mer!
Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...