2018-07-14

Tur och otur på fredagen den trettonde


Fredag den 13 blev ingen otursdag - det blev en dag då syrran och jag gjorde en tur. Det finns många fina smultronställen i närheten och just den här dagen hade vi beslutat oss för att leta upp några av dem.

Vi började med en mysig färg- och byggnadsvårdsbutik i Karlslund. Lillasyster L bor på en gammal vacker gård som ibland behöver lite uppfräschning av det rätta slaget. Hon hittade vad hon sökte och vi drog västerut.

Huvaligen så vackert det är i Västernärke! Storslagna vyer med de blå bergen som fond, slingriga vägar förbi gårdar och torp, drumliner, lummiga lundar, vita små kyrkor...


Nästa stopp blev hos systrarna i Vintrosa, där vi gick runt och njöt av växter och vackra ting. Man fick smaka av bären i den lilla visningsträdgården, så där slank det ner lite blåbär och krusbär. Eftersom det var gott och väl lunchdags, köpte Lillasyster L oss varsin räksmörgås. Inte dumt!


Den här "tuppen" gick och sprätte på nästa ställe. Han visade mer än gärna upp sin orientaliska prakt, men hönorna runt omkring honom verkade måttligt intresserade.


För en höna var det verkligen en otursdag, denna fredag den trettonde. Hon hamnade i käftarna på en av de väldiga varghundarna efter att ha kommit på fel sida om inhägnaden. Det är ovisst om offret klarade livhanken.

Förutom hönor och varghundar hade gården en mycket välsorterad garnlada, där garnerna kom ifrån gårdens egna får och en ostbutik med ostar ystade av mjölk från gårdens får, getter och kor.

Innan det var dags för Lillasyster L att kliva på tåget igen, hann vi besöka Riseberga klosterruin.


Om du vill höra om nunnornas tillvaro i Riseberga föreslår jag att du går med på en guidad tur i fackelsken i början av september. Det är häftigt!

På hemvägen hade jag bilradion på. Där pratade man om rasande bränder som brutit ut längs järnvägen söder om min lilla stad och om en förrymd mördare som kanske gömmer sig i skogarna i närheten. Så en liten touch av olycka hade väl ändå denna Fredag den Trettonde.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...