2020-11-03

Julklappstips

Målad av Britt-Marie Dahlberg

Utdrag ur boken På utflykt med tanterna på Villagatan från 2017. Text: Margareta Swenson och Bild: Britt-Marie Dahlberg 

"Laxå - mitt emellan metropolerna

Det vilade något mycket fridfullt över Villagatan, denna förmiddag i augusti. Inte en kotte var ute och rörde på sig. Jo, men vänta! Där sneddade Katten över gatan och smög sig in under staketet till Tanternas trädgård. Det var väl dags för förmiddagsgrädden, kan tänka.

Gulla, Viola och Rosa kom just ut på förstukvisten. De hade bestämt sig för att ta sitt kaffe på Laxå torg istället för hemma i trädgården. - Vi behöver se lite folk, sa Gullan. - Ja och känna på stadens puls, sa Viola.

Laxå ligger exakt mitt emellan Stockholm och Göteborg, 25 mil åt vardera hållet. På ena sidan tätorten går Västra Stambanan och på andra sidan strömmar trafiken på E20. Samhället byggdes upp när järnvägen var nu, men två vackra gamla herrgårdar minner om brukets storhetstid för flera hundra år sedan.

Tanterna och Katten slog sig ner under parasollet på torget. Från sin plats hade de full utsikt över Postgatan i vars ände tågstationen och resecentrum ligger. Tåget från Stockholm hade just släppt av sin last med resenärer, som kom gåendes med sina rullväskor och ryggsäckar längs gatan. Lisa på Modebutiken hade varit på inköpsresa och hade väskan full med de läckraste underkläder. Hon vinkade glatt åt Tanterna, innan hon svängde in på Tavernagatan. Rosa var en stamkund och skulle säkert snart komma in i butiken och köpa sig något laxrosa.

Bagarmästare Bengtsson hastade förbi och lämnade ett svagt doftspår av nybakade bullar efter sig. Han var på väg till biblioteket för att lämna igen boken "7 sorters kakor", det var sista inlämningsdagen. Fröken Kvist kom just ut från blomsterhandeln. Hon hade köpt sig en praktfull, violett krysantemum, som hon visade för Tanterna. Men sa samtidigt - Den här får du inte tugga på, Katten! Den är giftig för dig. - Å ja, tänkte Katten, kaffe är väl minsann också ett gift, men det verkar ingen ta någon notis om. Men jag lapar hellre grädde än käkar krysantemum, jag går på LCHF-diet.

- Vilket folkliv, sa Gullan

- Allt man behöver för livets nödtorft finns här i Laxå, sa Viola

- Men nu behöver jag kåldolmar och lingonsylt, sa Rosa. Kom så går vi hem och äter lunch."

Det här var det sista kapitlet, ett uppslag, i boken På utflykt med tanterna på Villagatan. De tidigare kapitlen beskriver, med glimten i ögat, tanternas utflykter i trakten runt Laxå, illustrerade med Britt-Maries levnadsglada bilder. Den passar för alla åldrar. Om du är intresserad att skaffa boken, den kan bli en trevlig julklapp eller en födelsedagspresent om du inte behåller den själv som en "coffe table bok", hör av dig till mig. Jag har ett litet lager kvar. Priset är 100 kr. Porto tillkommer om den ska skickas.



Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...