2014-08-23

Fröknäcke och äppelkaka


Jag satt försjunken i gamla minnen i ett försök att få lite ordning på mina papper. Teckningar, skrivböcker mm från både min och mina söners barndom påminde mig om förfluten tid. Specialarbetet om Paris på franska från sista ring i gymnasiet dök upp. En liten bok som Joy tecknat när han var fyra och ett halvt år berättade bl a om att pappa och han såg en helikopter när de åkte till dagmamman Ewy...

Nej, jag kände för att göra något praktiskt efter djupdykningen. Så det blev Gittes goda knäcke* igen, receptet finner du här, och sedan Min Lilla Tants goda äppelkaka:

Ann-Maries äppelkaka

100 gr margarin eller smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
smält smör
socker och kanel

  1. Rör ihop margarin/smör och socker.
  2. Tillsätt ägget och mjölken.
  3. Bakpulvret blandas i mjölet, som rörs i smeten.
  4. Skala och skär äppelskivor som trycks ner i smeten.
  5. Häll över smält smör.
  6. Strö socker och kanel över.
  7. Grädda i 50 minuter i 150 - 175 grader.
* Jag har precis läst ut Jan Mårtenssons Homan-deckare från 2013, Den grekiska hjälmen. Längst bak i boken fanns ett recept på fröknäcke, lite annorlunda än det ovan men förmodligen lika gott.2 kommentarer:

Musikanta sa...

Ska nog pröva din äppelkaka en dag. Den ser väldigt god ut! Själv har jag bakat bullar i kväll - de blev lyckade och inte någon blev bränd.

Barnbarnen kommer och hälsar på nästa helg och dessförinnan ska jag själv åka till Stockholm och hälsa på. Följer med dem ner hit eftersom de ska vara med på Gästabudet. Då gäller det att ha bullar i frysen...
Kram från Ingrid

Maggan sa...

Ingrid: Visst känns det härligt att kunna fylla på med nybakat i frysen. För min del hade jag med mig äppelkakan till son och svärdotter som är i flyttningstagen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...