2016-04-05

Det brinner!

Laxå Herrgård 2016-04-04, fotad med mobil, M Swenson
Det var dags att göra det första arbetspasset för året på Arkivet, ett annex till herrgården som blivit asylboende.  Det gamla stenhuset där vi jobbar har blivit tillräckligt varmt, men det är bäst ändå att ta på sig en extra tröja.

När Maken och jag närmade oss området såg vi att något var fel. Runt den vackra herrgårdsbyggnaden rådde febril verksamhet. Där var brandbilar, polisbilar och ambulanser. Fönstren på övervåningen var svarta. Bara en halvtimme innan hade ett automatlarm utlösts. Det brann i matsalen med stark rökutveckling.

Foto Bengt Ivarsson
Som tur är kunden branden släckas snabbt och ingen verkar ha kommit till skada. Det känns bara så tråkigt att ett sådant vackert hus ska drabbas. Det var inte första gången heller. En sträng vinter på 80-talet brann taket på huset. Som genom ett under kunde de värdefulla dokumenten, som förvarades i en kista på vinden, räddas från både eld och vatten. Kopior på dessa handlingar har vi nu på Arkivet och originalen ligger i tryggt förvar på Arkivcentrum i Örebro.

20 april 2015 Foto: Margareta Swenson
Fotot ovan tog jag för ett år sedan efter "jobbet" en måndagsförmiddag på Arkivet.

2 kommentarer:

epsilon sa...

Det är ju hemskt att det brinner igen. Jag minns den förra branden så väl. Hade tid på Vårdcentralen då och det var så otäckt att gå genom röken för att ta sig in. Lyckligtvis blev det ju inte lika illa denna gång.

Maggan sa...

epsilon: Oj fick du gå in på Vårdcentralen fast det var brandrök i huset. Ja, det verkar ha gått bättre denna gång. Det finns många minnen förknippade med detta hus: födelsedagsfester, konferenser, läkarbesök, kungabesök mm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...