2018-01-23

Senast lästa: Ett jävla solsken

Sakta men säkert börjar jag känna krafterna komma tillbaka. Har precis läst ut julklappsboken Ett jävla solsken av Fatima Bremmer. Så intressant! Jag förstår varför boken vann förra årets Augustipris för fackböcker.

Under fyra år har Fatima Bremmer studerat allt som gått att få tag på om den kvinnliga journalisten och äventyraren Ester Blenda Nordström (1891 - 1948) och satt ihop det till en spännande bok. Vilket mod och vilken energi denna föregångskvinna hade! Vad sägs om att hon var en av de första kvinnliga journalisterna, wallraffade som bondpiga, jobbade som nomadlärarinna, räddade nödlidande i finska vinterkriget, red på mula över Anderna, luffade i USA, bodde på Kamchatka-halvön, skrev artiklar, böcker och flickböcker...

Varför har hon blivit bortglömd, jag bara undrar.

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Svar på din fråga: För att hon var kvinna. Män skrev man om, pratade om och beundrade. Fortfarande tycker jag att män oftare framhåller vad de kan och vet, medan kvinnor är mer blygsamma. Tyvärr tror jag att vi är så hjärntvättade med det att vi knappt märker det. Kanske är #me too en dörröppnare i många avseenden.

Tack för boktipset! Själv håller jag just nu på med en e-bok "Allvarligt talat" av Lena Andersson. Jag tycker att hon skriver så bra och tänker så klokt. Jag älskade hennes romaner om Ester, det här är bokversionen av radioprogrammet med samma namn. Så tänkvärt och roligt att läsa.

Maggan sa...

Marianne: Allvarligt talat har jag också läst med stor behållning. Den var ärlig och föga insmickrande. Uppriktig.

Maggan sa...

Marianne: Nej, "Egenmäktigt förfarande" hette ju boken som jag skrev om ovan, som handlar om Ester och hennes förälskelse i den berömde mannen. "Allvarligt talat" är ett tips för mig, tack!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...