2023-07-06

Sjötur väckte minnen


Härom dagen fick jag uppleva mitt liv i repris, eller som man säger i dagligt tal: Jag fick "flash backs" från min barndom och ungdom. En seniorförening, där jag är styrelsemedlem, hade ordnat en sommarutflykt till Västerås, min barndomsstad. 

Staden har växt otroligt sedan jag bodde där. Det kunde man konstatera när man såg Västerås sky line från sjösidan. Vi tog nämligen en tur med Elba-båten, som byggdes 1897. Den hette då Stadsgården 2 och gick som skärgårdsbåt i Stockholm innan den kom till Västerås 1917.

Den här synen såg man definitivt inte i min barndom! Två killar briljerade på sina surfbrädor framför en fond av höghus. Längst till vänster ser man det enda som är sig likt från förr, ASEA-tornet.

Elba-båten tog man om somrarna när man var sugen på att bada. Då åkte man till Östra Holmen och tillbringade dagen på klipporna där. Eller så kunde man åka till ön Elba och gå på restaurang. Det var här jag hade min studentbal 1970, när man fick ha studentmössa igen efter de radikala åren när det var borgligt och snobbigt att bära den. Maken och jag fick åka Elba-färjan på vår gemensamma svensexa/möhippa, utstyrda i spetsgardin och hög papphatt och gemensamma byxor med tre ben.

Här sitter farmor och mamma med hattar och dräkter på båten på väg till Elba. Året var nog 1954.

Men tillbaka till nutiden. Epsilon har skrivit en perfekt skildring av vår utflykt på sin blogg. Här kan du läsa vad som hände. ( Inlägg från den 5 juli 2023) Jag kompletterar bara med några bilder:

Ooopps! Vad gör vi nu?


Åh, vad kaffe och bulle smakade bra! Skultuna Bruks bistro.



Inte en droppe regn på oss, trots att mörka moln hotade i horisonten.

Nästan hemma igen såg vi från bussfönstret den präktigaste regnbåge någonsin spänna sin båge över Marieberg.

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det är fint att få återse sin barndoms trakter.
1968 togs den sista ”riktiga” studenten i Linköping, i stort sett ingen hade studentmössa när min man tog studenten 1972, inget riktigt utspring, så hos oss varade anti-studenten lite längre.
Jag tog inte studenten, gick fackskola och läste färdigt betygen på kvällsgymnasiet.

Visstär det konstigt att studenten fick ännu mer uppsving när det blev så lätt att ta den!

Maggan sa...

Bloggblad: Det var nog så i Västerås också, att den "riktiga" studenten avslutades 1968. Så det var lite skönt att vi slapp studentförhören sista dagen. Men mössan och festen ville jag ha ändå!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...