2023-07-10

Sångstund i Tiveden

Fotona nederst till vänster och i mitten är tagna av Lotta Arne.

Så blev det dags att sjunga läsarsånger igen i det lilla missionshuset vid Tivedstorp. Det var en mycket god tillströmning av människor som bänkade sig på de rätt obekväma träbänkarna (tur att det finns dynor!). Tivedspôjkarna kompade och de blev nog imponerade av församlingens röstresurser. 


Innan kaffepausen avslöjade Gunlög Enhörning vem som ligger bakom musiken till världens mest sjungna läsarsång, O Store Gud. Det var en tonårig matros som hjälpte sin kompis Carl Boberg att sätta toner på Carls text, skrivna en åsknatt år 1875. Vad han hette, den blygsamme kompositören, det får jag återkomma till efter att jag läst Det svunna Sverige av Petter Karlsson. PS: Kompositören hette Adolf Pålson-Ingelberg och var bara 12 år gammal när han skrev musiken till O Store Gud. Han ville vara anonym och fick vara det ända tills nu.


Igår tog jag en liten inspektionsrunda i skogen. Hittade bara några få små kantarellbebisar, men det var full fart på fjärilarna.

Ha det gott!

1 kommentar:

Bloggblad sa...

Tänk vad den sången har spritt sig över världen. Per Harling gjorde ett program för kanske 15 år sedan i tv om andliga sånger över hela jorden. Då stötte han på flera församlingar som trodde att O store Gud var deras egen inhemska sång … den har gått in i själen på många språk. Melodin är som en energikick.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...