2012-05-06

Längs minnenas allé

Gårdagen gick i nolstagins tecken. Maken och jag åkte till Västerås och besökte min Lilla Syster L och hennes man. De bor i det hus jag växte upp i och var ifrån jag har så många fina minnen. Nu var det kanske den sista gången jag var i huset, eftersom det är sålt. Lilla Syster L och K-O ska flytta till en vacker 1700-tals gård med plats för deras hästar och hundar.

Vi fick en trevlig dag tillsammans. Pappas fina Elsie kom på lunch, saffransfiskgryta och så en underbar rabarberpaj med fluffig vaniljsås till efterrätt. Lilla Syster L är en riktig fena på matlagning.
Jag tog en liten promenad längs minnenas allé. Jag blev glatt förvånad när jag upptäckte att Konditori Malmen fanns kvar. Där köpte jag en och annan päronglass. En gång uppmanades vi av Lennart Hyland i TV-programmet Hylands Hörna att gå in på närmaste konditori och niga och säga något, jag minns inte vad, så skulle vi få en bakelse.
Dessutom var Salong Elisabeth kvar efter alla dessa år! Det var fröken Elisabeth Pitch som drev den. Mamma var kund hos henne, en glad, rödlätt kvinna med uppsatt hår. Jag tror att hon bröt lite på tyska.
Livsmedelsaffären Sandahls var inte kvar. Inte heller tobaksaffären på hörnet, där jag klev in och sa med hög röst: Bonjour Madame! Det var när jag precis kommit hem från mitt år i Grenoble och att hälsa högljutt när man klev in i en affär hade blivit en betingad reflex.

Nu finns istället en pizzeria och en spelbutik. Något nytt och något gammalt, precis som de ska vara.

Tack, L och K-O, för en fin dag och lycka till med ert nya liv! Jag tror att det blir väldigt bra!

PS: De nya ägarna, en ung familj, har fått i uppgift att se till maskarna i komposten, steglistarna och stenknäckarna vid fågelbordet och bjuda vår lilla Elsie på en kopp thé om hon kommer förbi.
5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack själva för en trevlig och minnesvärd dag! Det är med blandade känslor vi ska lämna vårt kära Säterbogatan, men det ska bli härligt att få bo på landet! Och tack för den fina skivan full med minnen! Kram/ Lillasyster L

Musikanta sa...

Roligt att så mycket fanns kvar från förr i tiden. Kul att få vara med på din nostalgiska promenad. Påminner mig om att jag gett mig ett löfte om att besöka Västerås i sommar - jag har aldrig varit där!
Kram från Ingrid

Maggan sa...

Lillasyster L: Jag förstår att det är både vemodigt och spännande för er också. Men nu är det er tur att skapa er alldeles egna boendemiljö. Stöttar er!

Ingrid: Det är så mycket nytt också i staden, men besök Domkyrkan, klättra upp på Djäkneberget, och ta båten ut till Elba, tex.
Kram till er båda!

Anonym sa...

Hej! Jag är fundersam ! Jag besöker ALLA min bloggvänner i blogglistan 2-3 ggr per månad själv så har jag bara fått 3 besök i år. Tycker det verkar märkligt !!

Maggan sa...

Janne! Det kan inte stämma!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...