2013-11-25

Baskisk resa - Andra dagen

Utsikt från hotellfönstret andra dagen
I frukostmatsalen denna morgon var förutom vi fyra ett engelskt par, som vi skulle stöta samman med många mil därifrån på en liten stökig pinchosbar. Vad är det man säger: Världen är bra liten?

Innan vi lämnade Sos del Rey Catolica utforskade vi de medeltida gränderna. En liten farbror visade oss runt i kyrkan. Vi kanske var de enda besökarna under hela dagen. Under kyrkan låg ytterligare en kyrka, ett hemligt rum med fina målningar intygade U som var den ende som vågade sig ner i de smala gångarna.

Färden gick sedan västerut. Vi vinkade åt pilgrimer utanför Pamplona och vek in på en liten lummig väg, förbi betande får och små byar. I närheten av Zumarraga gjorde vi lunchstopp vid en krog vid landsvägen. Därinne satt herrar i basker och mustasch och bligade på oss. Servitrisen var rolig, lite barsk. De hade ingen meny att välja från utan här serverades man rejäl spansk husmanskost: bönor och blodkorv och filbunke till efterrätt. Fast jag avrundade böngrytan med ett läckert bakverk istället för filbunke.

Sedan letade vi oss ut till kusten och åkte längs smala vindlande vägar, från ort till ort och letade husrum. Det fann vi i Lekeitio, där vi stannade två nätter på hotell Aisia som låg vid hamnen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...