2014-05-24

Skurhinken och Skurken från Benin


Nättjuvarna nästlar sig in och gör mer eller mindre intelligenta försök att roffa åt sig. Igår hade de en aktiv dag:

Det plingade till i mobilen. Jag stod på huvudet i skurhinken så det var välkommet med ett litet avbrott, vem var det som vill mig något? Jag blev förvånad och glad. Det var min vän från ungdomens dagar som frågade hur det var. Vi har inte haft direktkontakt på länge. Men sedan frågade han om jag kunde hjälpa honom. Han skulle sköta sina bankaffärer och hade fått problem med sin dosa. Vad hade jag för dosa? frågade han. Skumt! Maken avrådde bestämt. Det där kan inte stämma. Och det gjorde det inte heller. Min barndomsväns Facebookskonto hade blivit hackat.

När Maken och jag kom hem efter att ha fejat och grejat i yngste sonens lägenhet, satte jag mig vid datorn för att kolla min mail. Ett av mailen innehöll ett jobberbjudande. Jag skulle kunna få jobba på ett hotell i Benin i 3 - 5 år och hotellmanagern skulle hjälpa mig med flygbiljett, logi och visum. Jag tror inte att jag har lust att jobba på hotell i Benin eller att skicka mina kontouppgifter till en bedragare.

Idag på morgonen kommer jag inte in på min mail utan att leta upp ett lösenord som jag fått för flera år sedan. Undrar om det har något samband med skurkarna från Benin.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan vara lugn beträffande störningen på din email, se meddelande från Telia:
Driftstopp på e-posttjänsten
Uppdaterad: 2014-05-24 12:03

Efter nattens planerade underhållsabete av e-posttjänsten, som skulle ha varit klart klockan 8 i morse, har vi dessvärre drabbats av störningar och avbrott i e-posttjänsten. Våra tekniker arbetar för högtryck med att hitta felet och att åtgärda det så fort det bara går. Någon klartidpunkt kan vi dessvärre inte ge just nu. Under tiden ber vi om ert tålamod och vi beklagar de problem som detta orsakar.

Men visst blir man orolig när det händer saker./Kicki

Maggan sa...

Tack, Kicki! Vi kom på det också när även Maken hade problem med sin mail. Hoppas det löser sig snart.

epsilon sa...

Benin minsann - vilket äventyr vore inte det. Men jag skulle nog inte heller tacka ja. Ingen lockande del av världen
Kapade konton verkar ju bara bli vanligare. Hur gör man för att inte åka dit tro?

Maggan sa...

epsilon: Jag har dåliga erfarenheter av Benin. För några år sedan var det en "advokat" där som ville lura på mig ett arv. När det gäller kapade konton som tror jag inte att man göra så mycket själv för att undvika det. Om man blir det får man byta lösenord.

Första året i Hjo sa...

Nappar du inte på erbjudandet? Jobba på hotell i Benin, jisses. Å gubevars för dumt fôlk! som Fröding skulle ha sagt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...