2015-09-19

Lingon, plommon och älgflugor


Vi har just varit ute en sväng i skogen, Maken och jag. Marken var röd av lingon. Jag tror inte att jag sett så många lingon någon gång tidigare. Så vi kom hem med bär till ett kok, några få svampar, vit mossa som jag sparar till adventsljusstaken och så älgflugor!! Hittills har fem sådana äckliga djur krupit fram från mitt hår och min tröja. Det får mig att tänka på historien om han som förtrytsamt skrek åt älgjägaren som just missat honom med en hårsmån: - Jag sa ju att jag inte var någon älg!!!
- Jasså, sa jägaren, jag tyckte du sa att du var en älg! Jag menar också, förbenade älgflugor, att jag inte är någon älg som ni ska lifta med!

Tillvaron snurrar på i snabb takt, även för en pensionär. Det är volontärarbeten, styrelsemöten, körövningar, studiecirklar, föreningsliv... Kan man gå i väggen som pensionär?


I onsdags eftermiddag satte jag mig på nytt i en Hallsbergsbuss. Det bar av till Södra Råda med Hembygdsföreningen för att vi skulle få se hur långt återuppbyggnaden av den nesligen nedbrända 700-åriga kyrkan hade kommit. Vår guide, Agne, har otroligt mycket kunskap i både historia och hantverk. Han berättade hur det går till att hugga furustockarna till kyrkväggarna, ett mödosamt hantverk med yxor av gammalt snitt. Som väl var finns målningarna dokumenterade och hänger nu som fotoplanscher på väggarna. En serie bilder handlade om den förlorade sonens återkomst, mycket detaljerade och tydliga.

Sedan väntade kaffe, smörgås och samvaro i den ombonade hembygdsgården ett stycke därifrån. Ett stort fat med gyllengula plommon bjöds runt, mums!

Nej, jag måste nog gå och ta en dusch. Det känns som det lurar kvar någon älgfluga i kalufsen.


2 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Älgflugor känner vi till även i Hjo.
http://hanskhjo.blogspot.se/2014/09/algflugor.html

Maggan sa...

Andra året i Hjo: Ja, där hade du en bild på en av de små uschlingarna. Ett så obehagligt och onödigt kryp!! Jag ryyyyser,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...