2017-12-06

Spaning: Sådant man gjorde, men inte gör


Idag har vi fått köksfläkt och imkanaler rengjorda. Förr i tiden var det sotarna som kom hem och rensade rören, men denna gång var det en kille med utpräglad norrländsk dialekt som ringde och bokade in sin ventilationstekniker för jobbet. Men innan han kom, klockan 8 i morse, var vi tvungna att bana väg till ventilerna i klädkammaren och grovköket.

Jag har funderat över att det är många sysslor som man inte längre gör, men som man gjorde i min barndom:

- Mattorna togs ut och piskades med piskkäpp över piskställningen.
- Sängkläderna vädrades och skakades genom fönstret varje morgon.
- Strumporna stoppades med stoppgarn när det hade blivit hål på dem.
- Mamma la locktången av gjutjärn på spisplattan och lockade (svedde) sedan håret på mig som på den tiden var spikrakt. Minns än idag lukten av bränt hår.
- Som tonåring rullade jag upp håret på hårda papiljotter och "sov" sedan med dem i. Inte skönt!
- Man använde näsdukar av tyg, som tvättades och ströks och las tillbaka i byrån. Vissa har fortsatt med detta, sparar kanske några träd i skogen.

En annan spaning jag haft är mitt förvirrade irrande i huset de dagar jag inte är på uppdrag annorstädes. Jag går upp till övervåningen för att hämta en väska och ser då att pelargonen i fönstret behöver vatten, Jag går ner till grovköket och hämtar vattenkannan. När jag ändå är i grovköket, stoppar jag tvättmaskinen full med lakanstvätt och sätter igång maskinen. Då ringer telefonen och jag går ut i hallen och svarar. När jag lagt på luren ser jag att byrån behöver dammas, så jag tar fram en dammtrasa och dammar av ytan och fortsätter att damma inne i biblioteket. Där på chiffonjén ligger en faktura som jag måste betala, så jag går upp till datorn och knappar in på internetbanken. När jag ändå är inne på internet, kan jag likaväl lägga ett pussel (jag är pusseloman!). Ja, så fortsätter det. I slutet av dagen hittar jag vattenkannan och kommer på att pelargonen behöver vatten. Tvätten är sedan länge sedan klar och måste hängas till tork. Dammtrasan ligger kvar på chiffonjén och behöver skakas och läggas in i städskåpet. Men vad var det jag skulle hämta på övervåningen?

Någon som känner igen sig? Jasså, inte det!

4 kommentarer:

Femte året i Hjo sa...

Här har du en som fortfarande använder tygnäsdukar. Tycker att det liksom känns bättre än pappers. Fast kanske inte så hygieniskt.

Maggan sa...

FåiH: Det är ju ett väldigt hanterande med tygnäsdukar: min man använder det och det är jag som lägger dem i tvättkorgen (nyper försiktigt i ett hörn), senare i tvättmaskinen, hänger till tork, stryker, viker och lägger in i byrån. Om och om igen.

Bosse Lidén sa...

Jag erkänner. Tyvärr känner jag igen mig i dina rader. Ibland blir jag rädd för mig själv. Fast oftast tycker jag det är bättre att skratta åt fadäserna.
Får jag välja tar jag hellre en tygnäsduk. Näsan tål fler snytningar innan den blir "sårig".
Decemberkramar från ett grönt Skåne

Maggan sa...

Bosse: Skönt att veta att det inte bara är jag som virrar. Här har det lagt sig ett vitt täcke. Får se hur länge det ligger kvar. Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...