2018-02-15

Kata kommer!

Gunnela Björk föreläser om Kata Dalström. Foto: Margareta Swenson
När Kata Dalström, agitatorn med hjärtat på rätta stället, kom till bygderna i början av 1900-talet strömmade det till folk från alla håll för att lyssna på henne. På affischerna som annonserade hennes ankomst stod:


Nu, hundra år senare, var det inga folkmassor som mötte upp i hörsalen i Kunskapens Hus för att lyssna på Gunnela Björks spännande berättelse om föregångskvinnan Kata. Det är bara att gratulera dem som kom, det blev en mycket intressant föreläsning.

Kata i Medelpad. Foto: Digitalt Museum Sundsvalls Museum Jonas Stridlund
Kata var en obekväm eldsjäl, som oförtrutet slogs för sina idéer oberoende vad etablissemanget tyckte. Bara detta att som societetskvinna bli socialdemokrat och till och med väljas in i partistyrelsen! Eller att fara land och rike kring med sju barn hemma. Eller att vara både andligt intresserad samtidigt som hon var socialist.

Gunnela är nog min favorit bland alla föreläsare som kommit till vår förening. Detta var andra gången hon var hos oss. Hon är kunnig, klok, lyhörd, varm och mycket lätt att lyssna till. Tänk om man haft henne till lärare i historia.

3 kommentarer:

Gunnela sa...

Tack för fin bloggrapport med fina bilder. Alltid roligt att komma till Laxå och Föreläsningsföreningen. Efteråt hade vi en varm och lugn timme i stationshuset innan det försenade tåget äntligen kom. Då var det bra med medhavd matsäck.
Kata Dalström var för övrigt i Laxå 1910 - kanske fler gånger än så.

Maggan sa...

Tack Gunnela för din kommentar. Skriv en bok till, så att du snart kan komma och föreläsa igen. Fast det är klart, du har ju Margret Thatcher också! ;-)

Du är alltid välkommen till Laxå och till vår föreläsningsförening.

epsilon sa...

Instämmer helt med Maggan, en mycket intressant föreläsning. jag visste in speciellt mycket om Kata Dalström. Har nog hört att hon var ett "besvärligt fruntimmer",Alla lärare var ju män under min studietid. Alltid roligt att lära sig nya saker. Så tack Gunnela!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...