2021-05-13

Gyllne morgon eller gökotta utan gök




 Klockan är halv sju på morgonen. Sjön ligger absolut spegelblank. Morgondimman som svävat över vattenytan håller på att lösas upp. 


Tärnorna stör friden ibland med sitt skränande. De gör plötsliga utfall mot varandra i luften, som stridsflygplan under attack. Annars hörs mest humlesurr från den limegröna linden. Men ingen gök. 

Maken och jag är först på plats, när kyrkan ska hålla sin traditionella gökotta vid den gamla klosterplatsen vid Bodarnesjön. Men snart kommer folk släntrande med sina kaffekorgar och campingstolar. Klockan sju drar Tero igång kyrkklockan i sin stapel. Det är en hisnande tanke att klockklangen kan ha hörts på den här platsen ända sedan 1400-talet, på Antonitermunkarnas tid.


Ha en fin Kristi Himmelsfärdsdag!

2 kommentarer:

epsilon sa...

Historiens vingslag susar. Man kan ju föreställa sig vilken lättnad de måste ha känt de som på medeltiden tagit sig levande genom Tiveden och äntligen kommit till en gästvänlig plats. Att det är en fin och fredlig plats idag kan vi bara vara så tacksamma över.

Maggan sa...

epsilon: Platsen känns extra magisk så där en stilla försommarmorgon. Eller för all del den bistra vinterdag år 2014 när biskoparna från Strängnäs och Skara kom farande i full ornat med häst och släde för att inviga det nya pastoratet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...