2015-05-12

À table!

- À table!!! (Till bords!) Så ropade jag till mina små franska skyddslingar när jag var aupair i Grenoble i början av sjuttiotalet. Jag tror jag fortsatte med den vanan ett bra tag efter det att jag kommit hem till mamma och pappa i Västerås igen.

Under den senaste vistelsen i Frankrike fick jag njuta av god mat och dryck.

Hemma i trädgården

Min väninna, som jag kallar PO66, är en mycket duktig matlagerska. Hemma hos henne fick jag en alldeles utsökt sparrissoppa, len och mjuk, garnerad med stora röda romkorn och några nypor dill.

Vi njöt också av sparris med parmesan och fräscha, ljusröda jordgubbar sittandes i trädgården skuggade av palm och körsbärsträd.

Sedan gjorde vi dagsutflykter som innebar fler kulinariska upplevelser.

På Le Poivre Vert i Amelie les Bains

I Amelie les Bains åt vi en sällsynt läcker musselgryta med scharlottenlök och grädde och pommes frites bredvid. Vi satt vid flodkanten på terrassen till restaurang Le Poivre Vert (Grönpeppar´n).

I saluhallen i Narbonne

Dagen vi besökte Narbonne var het och solig. Lunchen tog vi i den mäktiga saluhallen, där vi fick in ett stort fat med fisk och skaldjur, bläckfiskringar, småfisk, kräftor, räkor, tonfisk och så goda såser att doppa i. Vinet var fruktigt och läskande, en god Chardonnay. Och som pricken över i fick vi en mycket personlig och trevlig uppassning av den charmerande kyparen.

På torget i Céret

I Céret åt vi pizza vid torget med fontänen en gång.

Hos Freds i Céret

En annan gång blev det en trerätters lunch på Atelier de Fred, läcker för både öga och gom.

Naturligtvis blev det några fikapauser också, som den här i Collioure med en utsikt som inte går av för hackor!

På parkett i Collioure

Hädan efter blir det lunch hemma i köket. Duken med tryckta lavendelknippen på, inköpt på marknad i Collioure, påminner mig om veckan i Körsbärsdalen.

À table!

8 kommentarer:

Bloggblad sa...

Vilken underbar resa, och så mycket god mat!

Maggan sa...

Bloggblad: Ja, den resan lämnar inget övrigt att önska. Jag njöt av värme, vänskap, utflykter, trevlig shopping, blommor, god mat och dryck, vackra vyer ...

Anonym sa...

Vilken underbar resa, och vilken underbar kulinarisk upplevelse! Ser på kartan, att du var i sydöstra hörnet av Frankrike, när Pyreneerna. Tjusigt!
Har rest ganska mycket, men aldrig i Frankrike, tyvärr. Desto roligare att få resa med dej.

Ruth i Virginia

Musikanta sa...

Jag blir väldigt hungrig och sugen på ett glas vin när jag ser allt bilder på de härliga maträtterna. Tur att man inte var med på den resan - då hade man inte kunnat ha några kläder när man kommit hem :-).
Älskar Frankrike och längtar dit!
Kram från Ingrid som önskar dig och Charles en skön och trevlig Kristi Himmelsfärdshelg.

Maggan sa...

Ruth: Åh, så roligt att få en kommentar från dig, som jag inte har stött på tidigare. Ja det sydöstra hörnet av Frankrike är en mycket vacker trakt med både berg och hav inom synhåll.

Maggan sa...

Ingrid: Nu får det bli lite mer återhållsamt med mat och dryck. Har jobbat i trädgården idag som motvikt.
Önskar dig och Kent detsamma, en riktigt skön helg!

Andra året i Hjo sa...

Kul att läsa om platser där man själv varit. Collioure och Amelie, mysiga ställen bägge två. Åt en god pasta carbonara i Amelie vill jag minnas.

Maggan sa...

AåiH: Roligt att du också varit där. Ett fint hörn av Europa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...