2015-08-25

Hjältinnan dog


Sorlet från 740 personer tystnar. Luften är fylld av förväntan. I skumrasket i den jättelika träbyggnaden kan man urskilja en scen längst bort. Så öppnas en sidodörr och släpper in det vita dagsljuset och en man som med raska steg går fram till scenkanten och ner i orkesterdiket. Hans armar lyfts och så börjar det.

Vi bevistar Opera på Skäret med våra vänner T-S och Sten. I år ges Verdis La Traviata, den romantiska och sorgliga historien om den lungsjuka kurtisanen och den stora kärleken. Jessica Rose Cambio, i rollen som Violetta, sjunger så håren reser sig på armarna och bedyrar sin kärlek till Alfredo, som i kväll spelas av koreanen Won Whi Choi.


Filmen Kameliadamen från 1936 med Robert Taylor och Greta Garbo berättar samma historia. Alexander Dumas d.y. skrev den 1848, inspirerad av sin älskarinna Marie Duplessis som dog av tuberkulos året innan, endast 23 år gammal. (Wikipedia)

La Traviata innehåller alla ingredienser för en god operaföreställning: fantastiska musiker och sångare, härliga kostymer, vacker scenografi, kärlek, hat, missförstånd, försoning, död. Huvudpersonen dör i slutet (o, det skulle jag kanske inte avslöja?). När sonen var sju år blev han mycket upprörd när hjälten i en film blir skjuten och dör: - Det är ju han det "hamlar" om!!!!

 Än är det inte försent att åka till Kopparberg och se detta melodram. Passa på, vet ja!!

1 kommentar:

Andra året i Hjo sa...

Älskar Verdi.
The drinking song går inte av för hackor!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...