2018-09-27

Apfelstrudel och Umpa Bumpa - reserapport del 2

Överst: Torget i Bernkastel, Regnpaus för blåsorkestern
Nederst: Vackra hus och torg i Bernkastel, Gröna Moselfloden från bussfönstret, Alfred Posts skylt

Efter två dagar med hett högsommarväder slog det om. Fredagens väder blev som under en normal svensk sommardag, lite grått och lite dugg omväxlande med solglimtar. I år har vi ju inte haft det normalt i Sverige.

Vi bytte flod och bussades över till gröna, sköna Mosel, Maken och jag har ett minne av den söta lilla staden Bernkastel Kues, där vi landade på väg hem från Provence någon gång i forntiden. Då stod ett litet musikkapell på det pittoreska torget och spelade glättig Umpa Bumpa. Torget kände jag igen. Det kantas av vackra korsvirkeshus och i mitten står en brunn översållad med blommor. Men orkestern syntes inte till. Men i grannstaden Cochem satt musikanterna under ett tak och väntade på att regnet skulle upphöra. Vi tog också vår tillflykt till det caféet och inmundigade en smarrig Apfelstrudel till kaffet.

Överst: Druvor som växer på sluttningen ovanför Rüdesheim, Alfred häller upp
Nederst: Vandring från Niederwald till Rüdesheim, Rosévin från Prasser, Rast för trötta fötter, darriga ben och torra strupar

Hemma hos Alfred i Kues bänkade vi oss för en lektion i vinframställning och provning av hans fina viner. Alfred är vinbonde och tillika vice borgmästare och talar dessutom en alldeles utmärkt svenska. Han framhöll naturligtvis Moselvinerna och menade att de var de förnämsta. Medan familjen Prasser, vinodlare i fem generationer i Rüdesheim, menade att Rhenvinerna har den finaste kvaliteten. En nybörjare som jag kände inte någon större kvalitetsskillnad, utan köpte med mig smakprover från båda vinhusen.

Skyltfönster i Bernkastel: You are a Masterpiece! Make art.
Fortsättning följer ....

Tschüss!


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...