2012-02-03

En hemul fundering

Fredag kväll och en arbetsvecka är slut. Det har varit ohemult mycket att göra. Nja, det skrev jag bara för att jag hittat ett så fantastiskt ord som jag bara vill smaka på. Känn på det: Ohemult!

Det stod i en översatt textmassa, där våra nya amerikanska ägare talar om för oss nyuppköpta vad företaget står för.

Ordet ändrades innan det lades ut på vår egna nät till orättfärdigt. Det var rättrådigt gjort.

Här sitter en hemul Hemul och grunnar, kanske på ett annat knepigt ord som jag stötte på i samma text: entitet. Vad betyder det?

Uppdatering: Jag har blivit upplyst av tre rådiga damer - se kommentarerna.

5 kommentarer:

em sa...

entite´t subst. ~en ~er
ORDLED: ent-itet-en
• (viss) avgränsad och enhetlig företeelse av konkret el. abstrakt slag {→föremål 1, föremål 2, ting 1} (formellt): på avstånd kunde klungan av hus uppfattas som en ~
HIST.: sedan 1907; av medeltidslat. entitas 'varande; väsende'

Inte så ofta man har anledning att använda varken det eller hemult, även om jag har en känsla av att ohemult blivit populärt på sista tiden.
Margaretha

epsilon sa...

Enl min synonymordbok betyder entitet ting, föremål;väsen kan inte komma på hur man ska använda det. Hemul och ohemul är väl trevliga ord, synd att det ändrades i texten. Direktöversättningar kan ju bereda en mycket oavsiktligt nöje.

PO66 sa...

Hade för ett antal år sedan en chef som fullkomligt älskade ordet ohemult. Han använde det jämt och i alla sammanhang. Ordet entitet förefaller vara ett försvenskad version av det engelska ordet entity.
Hoppas du nu för en lugn och skön helg efter din arbetstyngda vecka!
Kram

epsilon sa...

Entiteterna var med i DN:s söndagskorsord. Och tack vare dig behövde jag inte slå i några ordböcker. Lustigt va, ett ord som man knappast hört tidigare.

Maggan sa...

epsilon: Så lustigt att ordet dök upp snart igen. Då var det lite nytta med det i alla fall!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...