2012-02-26

Söndagsutflykt

Vi åkte ut lite på måfå, Maken och jag. Solen lockade men det var inte direkt varmt i luften idag. Första stoppet blev lunch i Hova och sedan vek vi av mot Älgarås. Där finns en fin träkyrka som vi bara måste fotografera.

Vi passerade Lilla Pjungserud (underbart ortsnamn, eller hur?) och kom till näset mellan Unden och Edsån. Isen gav ifrån sig dova smällar. Där det var öppet vatten lekte solkatterna med vågorna. Vi stannade till vid Skaga Kapell och den urgamla offerkällan. Så här står det i Wikipedia:
Den första stavkyrkan på platsen uppfördes någon gång kring år 1137. Det finns flera sägner kring denna kyrka, exempelvis om att vikingahövdingen Ramunders dotter Skaga lät bygga kyrkan åt sin make. Det man däremot vet är att vid den källa som finns här hade det under hednisk tid uppstått en kultplats och det därför var naturligt att man senare byggde en kyrka på platsen.

Kyrkan var en av få stavkyrkor som fanns i Sverige. Den revs 1826 för att få hejd på den offerkult som uppstått på platsen. En rekonstruktion av medeltidskyrkan uppfördes 1957-1958 efter arkitekt Erik Lundbergs ritningar och med hjälp av de gamla beskrivningarna av kyrkan som fanns bevarade. Skaga stavkyrka kunde nyinvigas 1960.

Den 2 januari år 2000 eldhärjades kyrkan och brann ner till grunden. Kyrkan rekonstruerades och invigdes i juni 2001 av biskop Lars-Göran Lönnermark.

Utanför Gullebolet (inte illa som ortsnamn, heller!) eldades skräp och gamla grenar. Doften av eldrök ger mig också en känsla av vår.

Nu ska jag hänga tvätt och sedan förbereda ett möte som ska hållas en kväll kommande vecka. Maken spelar på sin nya gitarr och Katten sover ihoprullad på sängen.

Ha det så gott!

4 kommentarer:

PO66 sa...

Älgarås - gamla hemtrakter för släkten. Ha det bra i veckan, snart stundar varma Italienvindar.
Kram

Musikanta sa...

Intressant kyrka! Hur är det med inredningen? Den kan väl inte ha resaturerats, eller?
Här blåser också iskalla vindar - stjärnklart i kväll och en vacker solnedgång tidigare.
Kram!

Anonym sa...

Hej! Vi gillar att åka och titta på olika kyrkor. Vi har varit och tagit kort på många kyrkor på Öland. Ha en fin dag !

Maggan sa...

PO66: Ser fram emot de varma vindarna!

Musikanta: Man har försökt efterlikna den ursprungliga inredningen så mycket som möjligt. Bland annat hänger en silverlöja i taket på Skaga Kapell.

Janne: Det finns så mycket historiskt intressant och vackert i våra kyrkor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...