2015-07-12

Från skalmeja till dragspel

Stekoset från rostade vildsvin låg tät över nejden. Ett gäng musikanter drog förbi spelandes på säckpipa och skalmeja. Stadsvakten i sina röda och gröna dräkter marscherade fram till torgets mitt och hälsade publikum välkomna. Som ett tecken på att nu kan det börja, avfyrades ett redigt kanonskott.

En stolts jungfru i ljusblå klädnad lät Lilla Hjärtat tippa i vilket hål i riddarborgen i miniatyr musen skulle kila in i. Efter en stund förvandlades Lilla Hjärtat självt till stolts jungfru som satt i tornet på en betydligt större borg och tittade ut. Men det var bara en mycket kort stund. Sedan blev det hopp och spring.

Vad pratar människan om, kanske ni undrar. Jo, vi var på Riddarveckan i Hova igår. Det var riktigt festligt, både för stora och små. Gycklargruppen Pest & Kolera var roliga. De fick skratt och applåder. De tre gycklarna hade roligt själva också, det märktes.


Dagen avslutades betydligt lugnare. Maken spelade med Tivedspôjkera i Tiveds lilla Missionshus. Det var allsångskväll med läsarsånger. Undertecknad ropades fram och fick sola med O store Gud. Dessutom vann jag första pris i lottdragningen och valde mig en korg med nyplockade kantareller.
Lugn hemfärd över skogen. Prästkragarna stod som vita skyar längs vägkanterna. På ett fält betade tranparet, som dock blev oroliga av vår närvaro och flög skriande åt var sitt håll. Himlen speglade sig i Västra Laxsjön, som låg alldeles blank.

Så var denna sommardag till ända.

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Där hade jag velat sitta i publiken när du fick dra ett solo!

Här har vi medeltida Gästabud i slutet av augusti.

Maggan sa...

Bloggblad: Sutte du i publiken, vörte jag nog nervös! ;=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...