2015-07-29

Olle i olle


Idag har Olof namnsdag. Det hette min pappa här på en bild från 1955, tagen vid vår sommarstuga i Munga. Det är jag som sitter bredvid med rosett i håret och med docka i knäet. Syster S är bara några månader gammal.

Visst var väl somrarna vackrare då, i barndomen? Jag minns dofterna från det torra gräset, ljudet från hammarslagen från stugbyggena i närheten, smaken av filbunken som mamma gjort i ordning åt oss, känslan av barren under fötterna när man gick på stigen till utedasset.


Ibland åkte vi på tältsemester. Bilden ovan måste vara från 1956. Pappa Olle älskade att ta oss med på utflykter. Han hade en nyfikenhet och en upptäckarglädje, som gått i arv till mig. Han var en modern och närvarande pappa, som tog hand om oss döttrar och som brydde sig om oss. Ibland var han väl lite för beskyddande.


Här har tredje dottern kommit och pappa har fullt upp med trädgård, villa och ungar. Månadssmultronen växte vid sidan om garageuppfarten och på andra sidan vägen var det ännu ej bebyggt. Där lekte vi och där hängde man tvätt till tork. Syster S har sitt vackra röda hår upprullat på papiljotter, det skulle kanske bli kalas och då ville man vara fin. Ibland sov man med papiljotter. Ja, sov och sov. Det var inte lätt med de där piggarna som tryckte in i hårbotten.

Ja se där! Det var lite reflektioner med anledning av dagens namnsdag.

6 kommentarer:

Musikanta sa...

Fina bilder du visar från din barndom. Kommer fortfarande ihåg de hemska rosetterna som skulle knytas hårt i håret. Måste vara härligt att ha två systrar - jag har alltid önskat mig en...
Kram från Ingrid

Angelica sa...

Rolig läsning!!👌

Bloggblad sa...

Vilken fin barndom du verkar ha haft. Jag känner riktigt idyllen av det du skriver. Men, hade ni papilotter med piggar så tidigt? Ända till slutet av 50-talet rullade mamma upp håret på papperpailjotter eller möjligen runda av sämskskinn som man snuurade till en ring och fäste ihop med en pigg i hålet på andra sidan.

Maggan sa...

Ingrid: Det är härligt att ha systrar, speciellt sedan man blev vuxen. Du får "adoptera" en!
Kram

Maggan sa...

Angelica: Tack! Gillar också att läsa om hur det var förr och om människor från verkliga livet.

Maggan sa...

Marianne: Sista bilden är från början av 60-talet och då hade vi plastpapiljotter med piggar och en plastpinne som man stack in från sidan. Jag har aldrig haft pappers- eller sämskskinnspapiljotter. Jag har kvar plastpapiljotterna men har inte använt dem på jag vet inte när. Det är nog dags att slänga dem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...