Sommaren har varit bra för blåbär, lingon och tomater. Våra fyra kruktomater har dignat av orangeröda och djupröda frukter av olika sorter och storlekar. Sådan tur att ICA-kuriren hade trevliga recept med tomater. Har provat ett av dem, men gjort om det lite efter vad jag hade hemma. Lite som min svärmor gjorde: Istället för det tog jag detta, istället för det andra tog jag det tredje - tills det nästan blev en helt ny rätt.
Maggans tonfisk- och tomatgryta
Spagetti
halvt kilo färska tomater, gärna av olika sorter
2-3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
en halv röd paprika, hackad
1 burk tonfisk i olja, ca 200 gr
grovhackad persilja
Finriven stark ost
1 Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2 Dela tomaterna i grova bitar. Hetta upp olja i en rejäl stekpanna, fräs finhackad vitlök och paprika i 1 minut. Tillsätt tomaterna, krydda med salt och peppar. Låt puttra i 10 minuter.
3 Häll av oljan från tonfisken och tillsätt den. Rör samman och dra stekpannan från värmen.
4 Häll av pastavattnet, men spar 2 msk till tomatsåsen. Tillsätt pastan i såsen.
5 Toppa med persilja och ost. Jag hade även lite brynt smör.
6 Njut
Har fått lära mig av en annan tomatodlare, att man kan frysa tomater till vinterns alla mustiga grytor. Stora tomater skärs i bitar och små cocktailtomater kan frysas hela. Bra va?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar