Jag fick en fråga från Anna-Karin i Halmstad om jag kan dela med mig av receptet. Ja men visst, mer än gärna:
Hembakat vörtbröd på porter och must (4 bröd)
100 g margarin
2 flaskor porter à 33 cl
1 flaska julmust à 33 cl
2 dl mörk sirap
2 msk salt
3 dl russin
1 tsk kryddnejlikor
2 msk ingeföra
100 g jäst, 2 paket
2 kg rågsikt, 1 påse
- Smält margarinet, häll över porter, julmust, sirap, salt, russin, stött nejlika och ingefära och låt allt bli fingervarmt.
- Smula ner jästen i en bunke (jag använder assistent). Häll över den ljumma blandningen och tillsätt mjölet (jag kör växelvis vätska och mjöl).
- Kör degen blank och smidig tills den släpper bunken. Lägg över handduk och jäs i 45 minuter.
- Dela den färdigjästa degen i fyra bitar och knåda varje bit och forma till limpor. Lägg i varsin vagga av smörpapper i en långpanna och jäs under handduk i 30 minuter.
- Grädda i 35 - 40 minuter.
Lycka till!
6 kommentarer:
Tackar!
Anna-Karin iH
Allt om Mat läste jag ivrigt och ofta förr i tiden. Det var nog genom den tidningen mitt matintresse vaknade. Samlade oändliga årgångar av tidningen under många år...Många bra recept blev det!
Anna-Karin iH
Mmm, vad härliga bröd! Jag kommer ihåg att jag bakade dem för längesen. Man kanske skulle prova igen...Kram/Lillasyster Lena
Det är samma recept som jag bakar efter, fick det av en arbetskamrat på en numera flottig liten lapp. Förargligt att de sluttat med porter på 33 cl-flaskor men himla bra att det går åt en hel påse rågsikt så man slipper få en slatt stående. Fin amaryllis!
Hallå i stugan...
Kors vad glad jag blev
Jag bakade detta varenda år men så en ett år var tidningen borta.
Jag tror att den ligger ute i förrådet någonstans men nu har jag skrivit av detta så i morgon är det en som bakar bröd.
GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR på er ifrån oss i Dingle
Skicka en kommentar