2021-02-07

Fredagstur på drumlin och laxpudding


Det var smällkallt, minus 20 grader Celsius, men vi gjorde en fredagstur i alla fall. Vi har gjort det som en liten tradition att åka ut i omgivningarna varje fredag, eller snudd på.

Denna fredag bilade vi på en drumlin (älskar det ordet!) norrut och passerade vårstället Trystorp med någon kilometer. Små röda stugor och gårdar kantade den gamla landsvägen. Ibland var sikten klar ut över Närkeslätten. Långt där borta kunde man ana Riseberga klosterruin. 

Vid Backa  i Kvistbro forsade Svartåns bruna vatten vildsint förbi draperier av is ner till ett lugnare flöde. Här kikade jag lite efter forsärlan, som lär visa sig här ibland.

Jag gick ett varv runt Kvistbro kyrka, som lyste faluröd i eftermiddagssolen. Här sjöng vi i Myllhyttans Bygdekör Christmas Carols en gång. Och här hölls begravningen för vår uppskattade körledare Sune Yttergren. 

Igår fick jag trolla med knäna för att skapa en godtagbar lunch. Det mesta var slut, men det blev ändå en god laxpudding på en bit lax vi hade i frysen. Receptet är för fyra personer, men jag gjorde halv sats.


Laxpudding 4 personer  Tareq Taylor

10 kokta potatisar

500 g lax, rökt, rimmad eller färsk

4 ägg

4 dl mjölk

1/2 dl hackad dill

1 tsk salt

1 tsk peppar

(jag hade även riven Prästost på)

Skala och skiva potatisen centimetertjockt. Skär även laxen i centimetertjocka skivor.Varva i en smord ungssäker form. Vispa samman ägg och mjölk, häll i dill och kryddor. Häll över blandningen.

Grädda i ugnen i 180 grader i ca 40 minuter.

Servera med skirat smör, riven färsk pepparrot och en klyfta citron. (Hade ingen pepparrot men det gick bra ändå.)

Maken, som inte är så förtjust i lax, tyckte att det var gott.

Lycka till!

2 kommentarer:

epsilon sa...

Det är så fint där i gränslandet mellan skogsbygden och slätten.

Maggan sa...

Ja, verkligen, epsilon. Jag blev så glad över ett sms som berättade att Kvistbro kyrka betydde mycket för henne, där hade hon stått brud en gång. Roligt att få återkoppling!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...