2019-06-08

Intryck från en resa 3 - Saint Peters Port Guernsey


Muralmålningen, Moores lunchrestaurang, Mås, les Miserables och Mister S och L på High Street
På dagen för en månad sedan landade vi på fransk mark och möttes av våra vänner A och U för att anträda vår gemensamma, årliga, majresa. Denna gång bar det av till Normandie, Bretagne men framför allt till Kanalöarna Guernsey, Sark och Jersey. Se tidigare inlägg här och här.

På Guernsey heter huvudstaden Saint Peters Port, som vi fick stifta bekantskap med i boken och filmen Guernseys litteratur och potatisskalspajssällskap.

Här vandrade vi High Street fram och åter, besökte katedralen och några butiker och åt lunch på Moores takterrass med den anslående muralmålningen (se ovan) framför oss. Vi funderade länge på vilka personerna på målningen var och nu vet jag. Hittade en länk med förklaringen.

I vår reseguide, Se Kanalöarna av Ulf Schenkmanis, som jag fjärrlånat, läste vi om Victor Hugos hem Hauteville House. Vi letade upp huset som låg högt upp i en backe och blev där guidade runt av en fransysk litteraturstudent (?) med stora glasögon och burrigt hår. Hon berättade inlevelsefullt och engagerat om Victor Hugos liv och verk medan vi gick omkring i mörka ekboaserade salar upp genom huset till hans verkliga näste. Där bodde han som i en kajuta och hade sedan en inglasad takterrass med utsikt över havet och hamnen. Där skrev han ett och annat odödligt verk.


Den mesta tiden i Saint Peters Port tillbringade vi i hamnen väntande på båtar till Sark och till Jersey. Ibland kom vi iväg på utsatt datum och ibland inte.

1 kommentar:

epsilon sa...

Potatiskalspajsällskapet är ju en så intressant bok. Skulle gärna se de där öarna. Personerna på muralmålningen har man ju inte hört talas om men en rolig idé. Var skulle vi ha en sån här hos oss och vilka skulle få vara med?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...