2020-09-17

Om ögon, böcker, konst och blommor


 - Du har glaskroppsavlossning, konstaterade ögonläkaren torrt. Jag slog händerna för munnen. Glaskroppsavlossning! Det lät otäckt - trillar ögat ut nu, tänkte jag. Han höjde ögonbrynen, förvånad över min reaktion. - Det är åldersbaserat, sa han. - Det har var och varannan äldre människa!

I våras fick jag nya linser inopererade, eftersom jag hade gråstarr. Plötsligt kunde jag se fåglar i trätopparna och läsa skyltar långt bort. Fantastiskt! Jag har varit närsynt sedan barnsben, men nu kunde jag betrakta omgivningen utan vare sig månadslinser eller glasögon. 

Men så, för någon månad tillbaka fick jag en grå dimslöja som la sig över synfältet på vänster öga. Kanske efterstarr, tänkte jag, och bad om att få komma lite tidigare till efterkollen, som var planerad till oktober för ett annat synfel. Tänkte att de kanske kan fixa suddet med laser. Men nej, detta gör man inget åt. Det får jag leva med.

Trots sudd läser jag mycket. På Kumla Antikvariat köpte jag bland annat två ungdomsböcker; Kulla-Gulla (som jag aldrig läst förut) och Unga Pepita (som jag hade ett svagt minne av). Ur den senare boken trillade ett bokmärke ut, redan ur andra uppslaget. Läsarinnan hade nog tröttnat tidigt. 

Igår gick jag med i en bokcirkel för allra första gången. Ett gäng trevliga damer, jag känner alla. Vi satt i en fyrkant i en rymlig skolsal med högt i tak. Solen lyste in genom fönstren. Nu ska vi träffas var fjortonde dag och diskutera det vi läst. Skönt att komma igång med något regelbundet, där man kan träffa andra likasinnade. 

Tips till dig som är i Göteborg ibland:

Min syster ställer ut på Ateljé Hörnan mellan den 24 oktober och den 19 november. Hon har alltid målat och tecknat - har haft en kort väg mellan hjärnan och handen. Hon var bara två år när hon blev en sensation i min lekskola, eller barnträgård som vi sa på den tiden. Hon var där på besök med mamma och gjorde en detaljerad teckning av en boxare, som fick ungarna att flockas runt henne. Sedan dess har hon gått på Västerås Konstskola, på Gerlesborg, på Konstindustriella i Göteborg. 





Den här tavlan fick jag när jag fyllde år. Den föreställer mig som sexåring.


Den praktfulla pelargonen har fått flytta in. Undrar hur länge den håller sig så praktfull? Vid bodväggen står en gul ros och lyser - en "late bloomer".

Sköt om er och njut av septemberdagarna!



3 kommentarer:

epsilon sa...

Idag är Kulla-Gulla på tapeten i DN;s ledare(18 sept) Kulla-Gulla kontra Pippi Långstrump - intressant jämförelse.

Maggan sa...

Hej epsilon! Ja, jag såg det. Jag ligger rätt i tiden. Har precis läst den för första gången. Tack för trevlig stund på bokcirkeln. Känner att jag kommer att trivas!

epsilon sa...

Visst har vi det fint i vår lilla grupp och du bidrar ju i hög grad till den trevliga stämningen.
Skulle så gärna besöka din systers utställning, det är ju också så roligt att gå i de där kvarteren i Haga. Längtar efter att åka ner men vet inte om jag törs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...