 |
Här står jag och droppar i hallen. |
Jag fick så bråttom ut i blåbärsskogen med min väninna V att jag inte hann duscha. Men det fixade naturen. När vi gått där ett tag i närmsta skogsdungen och repat stora fina bär började det att droppa. Vi tog ingen notis om det. Lite regn har väl ingen dött av!! Men det ökade i styrka. Till slut var det som om någon stod och sprutade på oss med brandslang. Samtidigt blixtrade det och dundrade, hårdare och hårdare. Det var ingen bra idé att vara ute i skogen då, så vi skyndade oss hemåt. Jag var plaskvåt, duschad med kläderna på. Jag var nästan rädd att linserna skulle sköljas ur ögonen.
Åskan slog ut TVn, internet och telefonen. Så Maken var tvungen att skaffa ett nytt modem för att vi åter skulle få kontakt med yttervärlden. Ja, jisses!
Ugnen funkade i alla fall, så det blev en blåbärskaka till söndagens museibesökare.
 |
Astrids blåbärskaka |
Det är ett recept som följt med mig i säkert fyrtio år. Så här är det:
Astrids Blåbärskaka
(då kostade ingredienserna 3:75)
1 ägg
2 1/2 dl strösocker
75 g smält smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 - 4 dl färska blåbär
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, rymd ca 1 1/2 liter.
2. Vispa ägg och socker vitt.
3. Tillsätt fettet, mjölken och mjölet blandat med bakpulvret (och en nypa salt). Rör tills allt är väl blandat.
4. Blanda ner blåbären och häll smeten i formen.
5. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 50 minuter.
 |
Närbild på goda kakan |
Lycka till!