Jag läste just epsilons inlägg om vad som finns kvar av allt man läste i skolan. Inte är det mycket. Tänk alla prov man pluggat till! Gjorde mängdläran mig så mycket klokare? Durch, für, gegen, ohne, um? Gustav Wasas intåg i Stockholm 1521?
Inför första Paris-besöket, under sommaren mellan 2:a och 3:e ring, pluggade jag in meningar som skulle kunna vara till hjälp. Den mening jag snappade upp från parlören och som jag minns än idag är: Veuillez nettoyer mes chaussures, s´il vous plaît. Och den meningen har jag nog aldrig fått användning av. (Var vänlig putsa mina skor.)
I datorns barndom gick jag på kurs i ABC80. Jag minns bara min tillfredsställelse när jag fick en programmering att fungera. Men inte hur jag gjorde.
Idag har jag fått kallelse till en ny kurs. Om några veckor börjar en spännande utbildning i Teknisk Engelska för teknikskribenter. Kursledaren, en engelsman, lovar omfattande hemuppgifter. Så nu blir det läxläsning igen. Det är aldrig försent.
6 kommentarer:
Jag kan fortfarande be om en tysk guidebok över Rom på italienska...
Och berätta att jag har fått motorstopp på tyska.
Utan att blinka och förmodligen i sömnen kan jag berätta att Pyramus hjärtedam hette Thisbe.
Det sista är i alla fall användbart i korsord..de andra har jag hittills inte behövt använda.. :)
Engelska för teknikskribenter - hmmm - säger bara "Ha det så kul"! (Kommer såväl ihåg när jag skulle översätta informationsblad om lastbilspåbyggnader en gång i tiden.) :)
Det är både roligt och nyttigt att läsa och lära. Ha en fin dag nu !
Låter roligt tycker jag!
Själv minns jag en stad från varje landskap i Sverige eftersom man skulle kunna nämna just en på provet - jag lärde mej dem som en ramsa, vilket betyder att jag ibland vet vart mycket små städer ligger men måste tänka till med de större, vilket visar hur konstigt det bir när man pluggar för att klara ett prov, inte för att lära sej.
Prepositioner som styr dativ eller ackusativ i riktning eller befintlighet - dem kan man minnas. Vore ju bättre om några användbara tyska glosor fastnat i hjärnvindlingarna.
Jag är glad att jag lärde mig rabbla de svenska konjunktionera när jag gick i flickskolan i slutet av 40-talet. Hur skulle jag vetat om annars att det finns underbara ord som: oaktat, änskönt, om ock, försåvitt, därest, så framt, så vida, så vitt, ehuru etc.etc.
Sen är det fantastiskt att de första franska meningarna man fick lära sig var: "La France est une partie de l'Europe. Elle a quatre grandes fleuves etc.etc." Hur många grammatikmoment ingick inte bara i dessa meningar?
Nu för tiden handlar första kapitlet om hur man säger goddag och adjö och hur man presenterar sig. Pedagogiken har i alla fall gått framåt sedan dess!
Lycka till med studierna - alltid kul att plugga!
Kram från Ingrid
Skicka en kommentar