2014-03-13

Lämningar


Gårdagens promenad förlades till ett kargt skogslandskap. Vägen var smal och stundtals lerig och slirig. Vi gick en liten bit på Munkastigen och hittade lämningar efter torp. Här stod ett gammalt vårdträd och ett knotigt äppelträd. En husgrund doldes nästan av fjolårsgräset. Vilka bodde här? Vad levde de av?

På Föreläsningsföreningen berättade den pensionerade och passionerade provinsialläkaren om sitt stora intresse: järnframställning på vikingatiden. Järn framställdes för första gången av ett folk, hettiterna, som fanns i nuvarande Turkiet. Ramses den andre av Egypten var en av de furstar som blev rika och mäktiga på grund av den kunskapen.

Gubben som sitter tvåa från vänster måste vara en halvbror! (försöker bara vara rolig...)
Så småningom spred sig kunskapen via kelterna bland annat upp till oss i Närke. Här i vår närhet finns det tusenåriga lämningar av platser där man rostat och blästrat järn från den röda jorden.

Visst är det spännande att fundera på hur det gick till för länge, länge sedan. Man kan ju också fundera på vilka lämningar det kommer att finnas efter oss om tusen år?

6 kommentarer:

Första året i Hjo sa...

Hej!
Kommer från en liten bruksort i Västmanland, därav lite intressant med läkaren och järnframställningen.

Maggan sa...

Kul! Jag är också från Västmanland och har "bergsmän" i släkten. Det är intressant.

Äventyret framtiden sa...

Det kan man fundera på! Vad vi lämnar efter oss till eftervärlden...
Hoppas att det inte blir en massa skrot som man slänger ut i skog och mark, utan någonting gediget som lyfter vår tid på jorden en liten anings aning, som kittlar de efterkommandes fantasi precis som vår som är intresserade av dåtiden

Ha en bra dag!
Solig vårkram

Maggan sa...

Ja, Karin! Det får man verkligen hoppas. Vi vadar ju i prylar idag. Det är inte utan att man undrar om de efterkommande får bo på ett sopberg (= kulturlager). Kram tillbaka!

epsilon sa...

Visst var det en bra föreläsning! Och att tiden för svensk järnålder fått flyttas tillbaka tack vare all "amatörforskning" bl.a i våra trakter
är ju så roligt.

Maggan sa...

epsilon: Ja, det var intressant. Roligt när en föreläsare är så engagerad i sitt ämne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...